Subota, 18 svibnja, 2024

Dramski intenzivi u Centru za kulturu i film Augusta Cesarca

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca nastavlja s organizacijom dramskih intenziva, a ove jeseni uvode se dva modula: 1. Od dramskih igara do predstave (10.-11. studenog 2018. godine) autorice i voditeljice Jelene Hadži-Manev i 2. Metodika lutkarstva za rad u vrtićima i školama (24.-25. studenog 2018. godine) autorice i voditeljice Krune Tarle.

Od dramskih igara do predstave

“Često se dramski pedagozi susreću s pitanjem – koji tekstualni predložak izabrati za rad s djecom ili mladima na predstavi? U praksi, mnogo puta predstava ispadne zanimljivija kad se u rad krene bez konkretnog tekstualnog predloška… Ako pobudimo u polaznicima dramskih skupina njihovu kreativnost i zaigranost, oni će nam ponuditi daleko više materijala za predstavu nego što će u nju na kraju stati.

Tijekom ove radionice kretat ćemo od jednostavnih dramskih igara i improvizacija te iz njih razvijati ideju za predstavu. Osvijestit ćemo koliko je lako jednostavnu dramsku igru transponirati u scenu iz predstave. Probat ćemo na temelju dramskih igara sastaviti jedan kraći tekstualni predložak, kako bi dramski pedagozi isti postupak mogli kasnije primijeniti u radu sa svojim polaznicima.”

Metodika lutkarstva za rad u vrtićima i školama

“Ako doista želimo osjetiti lutkarstvo, ne samo kao akumulaciju raznovrsnih znanja i vještina, već i kao način mišljenja i specifični pogled na svijet što on u osnovi i jest, najbolje je da krenemo od artikulacije sastavnih dijelova ove moćne sinteze. Likovna umjetnost, pokret, riječ, zvuk, tijelo i prostor, nude nam obilje zadataka i izazova koji zajedno vode u lutkovnost. Lutka nas svojim humorom i poetičnošću upućuje na odmak: ne gledamo svijet samo onakvim kakav nam na prvi pogled čini, slobodni smo da unosimo promjene, a onda to prenosimo i na djecu.

Rad u četiri grupe podijeljene na osnovu različitih izraza i metodički vođene, prezentirat će bogati fundus ideja i rješenja koja će nas u radu obogatiti, a naše će predstave s djecom i za djecu biti rezultat kontinuiranog rada, a ne samo slučajnog izbora.”

Kotizacija za svaki modul je 300,00 kuna, a prijaviti se možete na radionica@centarcesarec.hr.

Slične objave