Subota, 18 svibnja, 2024

Detalji na pročelju knjižnice HAZU smještene na trgu nazvanom po osnivaču akademije

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija čiji je utemeljitelj Josip Juraj Strossmayer. Glavne zadaće HAZU-a su utvrđene u članku 3. Zakona o HAZU, a navodi se da: Akademija potiče i organizira znanstveni rad i zalaže se za primjenu postignutih rezultata, razvija umjetničku i kulturnu djelatnost i brine o hrvatskoj kulturnoj baštini i njezinoj afirmaciji u svijetu: objavljuje rezultate znanstvenih istraživanja i umjetničkog stvaralaštva te daje prijedloge i mišljenja za unapređivanje znanosti i umjetnosti na područjima koja su od osobite važnosti za Republiku Hrvatsku.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kod parka Zrinjevac

U sklopu HAZU-a postoji i knjižnica Akademije koja je od 2009. godine smještena u neposrednoj blizini zgrade HAZU-a – i to na trgu koji nosi ime po utemeljitelju HAZU-a – Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Knjižnica je smještena u južnom dijelu trga na mjestu gdje se nekada nalazio kemijski laboratorij, zbog čega na svom pročelju ima zanimljive detalje.

Naime, na pročelju knjižnice se nalaze ispisana imena istaknutih kemičara i fizičara, poput Daltona, Lavosiera, Avogarda i ostalih.

Inače, u knjižnici se između ostalog čuva i 4.700 starih i rijetkih svezaka knjiga koje datiraju iz vremena s početka 16. stoljeća sve do sredine 19. stoljeća.

Slične objave