Subota, 18 svibnja, 2024

Cibonin toranj, jedan od najpoznatijih i najviših simbola grada Zagreba

Možda i najpoznatiji dio zagrebačke vizure i jedan od najpoznatijih simbola grada, Cibonin toranj, sa svojih 92 metra visine među najvišim je neboderima u Zagrebu. Neboder je dio kompleksa koji se još sastoji od nižih poslovnih objekata, košarkaške dvorane KK Cibona i umjetničke instalacije u spomen preminulom košarkašu Draženu Petroviću.

Cibonin toranj je cilindar promjera 25 metara koji se prema vrhu smanjuje, a na vrhu se nalazi tzv. jarbol s kojim toranj doseže 105 metara visine. Neboder drži 26 armirano-betonskih stupova koji mogu podnijeti jake potrese (do 7 stupnjeva po Richteru) i udarac manjeg zrakoplova.

Gradnja je započela u travnju 1986. godine, a završena je sljedeće godine povodom održavanja Univerzijade. Bio je predzadnji neboder izgrađen u Hrvatskoj uoči Domovinskog rata.

Svoje prepoznatljivo ime je dobio po KK Cibona, a u narodu je dobio šaljiv naziv “Mirkova cigara”, po Mirku Novoselu, košarkaškom treneru i nekada igraču. U lipnju 2006. godine, na prvom katu je otvoren muzej Dražena Petrovića.

neboderi-zagreb-24092016-15

Slične objave