Četiri zanimljiva zagrebačka prolaza u centru koja povezuju različita lica grada

U Zagrebu, točnije, u užem centru grada, nalazi se nekoliko poznatih i nepoznatih prolaza koji često spajaju dva lica grada. Odlučili smo povezati četiri prolaza koja možete obići u 15-ak minuta: prolaz između Bakačeve i Cesarčeve ulice, Harmica, Oktogon te Dežmanov prolaz.

Još jedan spoj Bakačeve i Cesarčeve

Riječ je o prolazu iznad Trga bana Josipa Jelačića koji povezuje dvije ulice: Bakačevu koja vodi prema Kaptolu, i Cesarčevu koja vodi ka Europskom trgu. Ovaj prolaz, inače poznatiji pod nazivom “Prolaz između Bakačeve i Cesarčeve”, pristupačan je tek nekoliko godina, a razni organizatori ga pokušavaju učiniti novom turističkom atrakcijom.

Prolaz između Bakačeve i Cesarčeve ulice
Prolaz između Bakačeve i Cesarčeve ulice
Prolaz između Bakačeve i Cesarčeve ulice
Prolaz između Bakačeve i Cesarčeve ulice

Prolaz koji je preuzeo staro ime glavnog zagrebačkog trga

Trg bana Josipa Jelačića je nekada nosio naziv Harmica, po gradskoj tržnici (ili sajmištu) koja se nalazila na ovom mjestu. Harmica (prolaz) danas spaja glavni zagrebački trg i najpoznatiju gradsku tržnicu – Dolac.

Prolaz Harmica

Harmica dolazi iz mađarskog jezika, a označava “tridesetinu” (mađarski harminc): kumice su morale izdvojiti tridesetinu od svojih prihoda za plaćanje poreza.

Prolaz Harmica
Prolaz Harmica
Prolaz Harmica

Jedan od najljepših gradskih prolaza

Oktogon je prolaz kroz zgradu koji se nalazi u centru grada Zagreba. Postoje dva ulaza: jedan je na Ilici a drugi na Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića). U prolazu se nalazi niz trgovina od jednog do drugog ulaza/izlaza.

Prolaz Oktogon

Na sredini se nalazi najzanimljviji dio prolaza! Riječ je o osmerokutnoj dvorani koja je natkrivena kupolom od vitraja, po čemu je i prolaz dobio naziv.

Prolaz Oktogon
Prolaz Oktogon
Prolaz Oktogon

Idemo Ilicom prema zapadu

Odmah poslije Mesničke ulice nailazimo na veliki natpis “Hollywood” ispod kojeg prolazimo da bi ušli u Dežmanov prolaz. Ovaj prolaz je sagradila židovska obitelj Alexandar, čiji potomci i danas mogu uživati u pogledu na ovaj prolaz.

Dežmanov prolaz

Dežmanov prolaz vodi do Kina Tuškanac, te prekrasnih zelenih oaza – Park šume Tuškanac i Dubravkinog puta, odakle se možete popeti na Gornji grad.

Dežmanov prolaz

Slične objave