Srijeda, 29 studenoga, 2023

Bogatstvo Medvednice, duge čak 42 kilometra, smještene sjeverno od Zagreba

Park prirode Medvednica, ili Zagrebačka gora, sa svojom duljinom od 42 kilometra, koja se proteže u smjeru sjeveroistok-jugozapad, nadvila se nad cijelo zagrebačko područje. Rijetko koji građanin Zagreba ili turist, barem jednom dnevno ne pogleda prema ovom planinskom masivu čiji vrh krasi TV toranj Sljeme na visini od 1033 metra.

Zagreb svoje uobičajeno gradsko sivilo razbija zelenilom raznih parkova, od Maksimira na istoku preko Zrinjevca u samom centru grada, jezera na Jarunu, Bundeka u Novom Zagrebu i tako dalje… Dakle, ne nedostaje nam zelenila. No, što je s onima koji su voljni preći koji kilometar više i pobjeći u okolinu koja izgleda kao da smo jako daleko od samog grada?

Panorama Zagreba s Medvednice

Tu na red dolazi Medvednica, ili kako ju većina ljudi naziva po najvišem vrhu – Sljeme. Bilo da ste se hodajući uputili sljemenskim putevima ili sljemenskom cestom s vašim automobilom, u najkraćem roku možete biti na kilometar nadmorske visine, uživati u pogledu na Zagreb i okolicu ili na zagorsku stranu, što vam draže.

Medvedgrad
medvednica-zagreb-12092015
Zelenilo u okolici Kraljičinog zdenca

Kako god okrenemo, lokacija Medvednice omogućuje svima da bez puno planiranja mogu napustiti grad i otići u prirodu. Jedna od najbitnijih stavki je ta da je Medvednica vrlo pristupačna u svako doba dana.

medvednica-zagreb-12092015-4
Sljemenska cesta
medvednica-zagreb-12092015-2

Koji je vaš najdraži način za uspeti se na Medvednicu, i posjećujete li ju redovito? Često se svi zapitamo: zašto češće nismo gore?

I da, Medvednicu vrijedi posjetiti i za vrijeme noćnih sati jer možete biti nagrađeni s ovakvim panoramama:

Slične objave