Bogat program na zadnja tri dana 19. Festivala prvih u Centru KNAP

Početak 19. Festivala prvih, koji se od 4. do 9. listopada održava u Centru KNAP, obilježena su izložbom radova u Galeriji Događanja, performansima, cirkuskom predstavom i predavanjima na temu usamljenosti i socijalne izolacije, a nastavak donosi bogat i raznovrstan sadržaj te dodjelu nagrada. 

Današnji program počinje u 19:30 sati, u Koncertnoj dvorani KNAP-a, predstavljanjem albuma «Come What May» iz 2021. godine glazbene skupine Willow Avenue, u programu nazvanim Slušaonica, a u 20:00 sati slijedi izvedba «Anarhomonarh» multimedijalnog umjetnika Stanislava Habjana. 

Petak će biti u znaku dodjele nagrada i Else von Freytag-Loringhoven i Marcela Duchampa – od 19:30 sati kreće lecture performance Pina Ivančića «…a smo mutavi…», a potom slijedi dodjela nagrada. Žiri u sastavu Anja Planinčić, ravnateljica Centra KNAP, Nikolina Butorac, umjetnica i Krešimir Zubčić, sociolog,  dodjelit će nagradu za najbolji rad, a bit će proglašen i najbolji rad po izboru publike.  

Večer će završiti razgovorom povjesničarke umjetnosti Josipe Bubaš s umjetnikom Pinom Ivančićem u kojem će se kontekstualizirati Ivančićev rad «…a smo mutavi…». Rad se bavi usamljenom i izoliranom barunicom Elsom von Freytag-Loringhoven, umjetnica njemačkog porijekla i prvom američkom dadaisticom, koja je prikazivana kao «marginalna figura u povijesti umjetnosti», a zapravo je bila «hrapava proto-punk» pjesnikinja. Odgovore na pitanja koja je njezina veza sa slavnim «Duchampovim pisoarom», je li on zaista njegov te kakvi su slični primjeri u našim krajevima, ponudit će umjetnik Pino Ivančić.

Završni dan 19. Festivala prvih (subota, 9. listopada) standardno je rezerviran za radionice –  ove godine održat će se radionica žongliranja za djecu od 5. do 8. razreda, koju će voditi Jasmin Dasović (Tricycle Trauma) te radionica osnaživanja u nošenju s usamljenosti i socijalnom izolacijom u Covid vremenima, koju će voditi članovi Udruge kako si?. 

Za vrijeme trajanja 19. Festivala prvih provodit će se sve epidemiološke mjere u skladu s odlukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi se publici osigurao što ugodniji boravak.

Ulaz na sva događanja je slobodan.Program festivala nalazi se na web stranici: http://www.studio-artless.hr

Tekst i fotografija: Press

Slične objave