Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Bakačeva ulica – Od Kaptola prema glavnom zagrebačkom trgu

”Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Puls jednog grada

Puls jednog grada vas uz pomoć fotografija vodi u šetnju gradom Zagrebom, a više o samom projektu možete saznati na licegrada.hr/pulsjednoggrada

Često je u fokusu srednjovjekovnog Kaptola bila izgradnja najmonumentalnijeg građevinskog spomenika u doba gotike na području srednjovjekovne Slavonije, a danas jednog od najpoznatijih zagrebačkih, ali i hrvatskih simbola. Uz prekide je gradnja katedrale, ili stolne crkve, trajala puna dva stoljeća, a gradila se u ranogotičkom stilu u vrijeme kada se po Europi dižu gotičke katedrale.

Paralelno s dovršavanjem stolne crkve na početku 16. stoljeća, oko iste se grade i jake zidane utvrde s obrambenim kulama, a gradnja je inicijativa biskupa Luke, i to po nalogu kralja Vladislava. Stare trošne utvrde nisu bile dovoljno osiguranje za vrijeme turske opasnosti, pa je tako Kaptol trebao bolji obrambeni sustav. 

Gradnja zidina nije započela za vrijeme biskupa Luke, već za vrijeme ravnatelja zagrebačke biskupije, ostrogonskog kardinala Tome Bakača. Gradnja je trajala u periodu od 1512. do 1517. godine, a materijal je dolazio sa periferije grada Zagreba. Jedan dio zidina je vidljiv i danas, a do 1907. godine je stajao i zapadni zid s okruglom kulom koja je nosila naziv po kardinalu – Bakačeva kula.

Danas se stotinjak metara južnije od Zagrebačke katedrale nalazi mala ulica nazvana po Tomi Bakaču, a vodi direktno na Trg bana Josipa Jelačića.

Iz galerije:

Slične objave