Subota, 15 lipnja, 2024

Ansambl LADO održao uskrsne koncerte u Rimu

Ansambl LADO krenuo je na turneju sa svojim novim uskrsnim koncertima. Nakon prvog koncerta održanog na Uskrsni ponedjeljak u Zagrebu, vrhunac ove turneje je izvođenje ovog programa međunarodnoj publici u Rimu. 

LADO je u Rimu održao dva koncerta; prvi je bio 22. travnja u čuvenom rimskom konzervatoriju Conservatorio di Santa Cecilia, dok je drugi koncert održan 23. travnja u Papinskom Hrvatskom Zavodu Svetog Jeronima. Osim izvođenja pjesama s prvog uskrsnog albuma „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“, koncerti u Rimu uveličali su 30. obljetnicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Italije te su obilježili talijansko međunarodno priznanje Hrvatske. Tome je bio posvećen prvi koncert, održan u petak 22. travnja u Konzervatoriju svete Cecilije u Rimu, kojeg je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji. Na koncertu u Crkvi svetog Jeronima bili su članovi hrvatske rimske zajednice s veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Italiji, Jasenom Mesićom, otpravnicom poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Teom Zupičić, veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Igor Žontar i drugi predstavnici diplomacije. Dobrodošlicu pred koncert uzvanicima je izrazio rektor Zavoda crkve svetog Jeronima Marko Đurin. 

Na koncertima je izvedeno 14 vokalno-instrumentalnih točaka s prvog albuma Ansambla LADO uskrsne tematike. „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“ produciran je i izdan u jeku neizvjesnih pandemijskih okolnosti te je afirmiran od publike, kao i struke, koja ga je na 29. Porinu proglasila najboljim albumom folklorne glazbe. LADO ovim programom nastavlja ispunjavati svoju zadaću prikupljanja, obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera hrvatske glazbene baštine.

Tekst i fotografija: Press

Slične objave