Adventske lokacije koje su nas oduševile ove godine

Puno je adventskih kilometara iza nas, neke lokacije smo češće obilazili, neke malo manje, ali jedna teza čvrsto stoji: Zagreb je s razlogom treći put odnio titulu najljepšeg europskog Adventa! Kako se približavamo kraju najčarobnijeg dijela godine, odlučili smo malo proanalizirati sve viđeno i istaknuti neke adventske lokacije koje su nas se posebno dojmile.

Podsjećamo vas na poziv da za svoje fotografije na Instagramu koristite hashtag #adventskolicegrada kako bi pokazali svijetu kako izgleda najbolji europski Advent iz perspektive Zagrepčana! Sve fotografije ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu možete pogledati pod tagom adventzagreb2017.

Redosljed ovog odabira je skroz nasumičan.

Caffe de Matoš

Često smo pisali o tome kako gajimo posebnu ljubav prema 400 metara dugom Strossmayerovom šetalištu, stoga su adventske lokacije na tom području u startu imale određenu prednost. Ovaj put smo se odlučili za prvo izdanje Caffe de Matoša, koje se smjestilo, pogađate, baš kod Antuna Gustava Matoša. Ugodna atmosfera, lijepe crvene kućice, opojni mirisi (koji se mogu naći na svim lokacijama), simpatični dekor (posebno ističemo razne natpise te prozor na ogradi na zapadnom dijelu Caffe de Matoša) su aduti koji su nas osvojili već pri prvoj šetnji.

Više o Caffe de Matošu

Priča s Griča

Još ćemo se kratko zadržati na Gornjem gradu, točnije na Vranicanijevoj poljani. Sjećamo se da je Priča s Griča još prošle godine osvojila srca mnogih, pa tako i naša. Ništa drugačije nije niti ove godine. Prema našem mišljenju, ova lokacija zaslužuje još više posjeta i medijskog prostora, jer je ugođaj čaroban! Prekrasna rasvjeta, kula Lotrščak, pogled na Zagreb, intimna atmosfera stvorena cijelim ugođajem i činjenicom da se ne nalazi na prometnom dijelu Gornjeg grada. Veselimo se i sljedećoj godini!

Više o Priči s Griča

Marićev prolaz

Iako nema kućica i opojnih mirisa, moramo pohvaliti organizatore što su ovaj, inače neugledni prolaz između Praške i Gajeve, ukrasili tisućama lampica i grančica koje su stvorile gotovo nadrealan ugođaj. U početku je samo dio prolaza bio ukrašen, no organizatori su prepoznali tu zaluđenost ovim prolazom, te su ga u potpunosti u krasili. Odlično!

Više o Marićevom prolazu

Tunel Grič

Još jedna lokacija koja nam je draga kroz cijelu godinu i bez koje ovaj odabir ne bi mogao proći… Tunel Grič je ovog Adventa imao čak dvije scenografije: tema prve scenografije je bila Sjećanje, a druga tema Želja. U oba slučaja oduševljeni smo viđenim, te je i ove godine tunel Grič potvrdio status jedne od najatraktivnijih zagrebačkih lokacija.

Više o Adventu u tunelu

Sjećanje
Sjećanje
Želja
Želja

Backo Mini Express

Treća lokacija na našem popisu na kojoj se ne mogu pronaći mirisne kućice, no vrijedilo ju je posjetiti. Vrijedna ekipa koja radi na najvećoj maketi željeznice u jugoistočnoj Europi napravila je minijaturno izdanje Ledenog parka, a posebno smo oduševljeni i najmanjim detaljima zbog čega smo bili spremni sate provesti gledajući na Tomislavac iz nešto drugačije perspektive.

Više o Adventu u Backo Mini Expressu

Ostali…

Spomenuli bi i „trojac“ koji se nalazi na dijelu Lenucijeve potkove… Zrinjevac i Ledeni park su tradicionalno vizualno najatraktivnije adventske lokacije bez kojih cijela manifestacija Advent u Zagrebu ne bi bila ista. Tisuće lampica na Zrinjevcu, obasjani Glazbeni paviljon i „gljiva“ Hermanna Bollea su recept koji prolazi.

Slično je i s Ledenim parkom, gdje dominira klizalište koje je ove godine tematski povezano s vlakom Orient Express te obasjani Umjetnički paviljon.

Između te dvije lokacije smjestilo se po prvi put i Fuliranje (prošle godine u Tomićevoj i Kurelčevoj), te smo lako došli do zaključka da je ovo najfiniji dio Adventa u Zagrebu.

Spomenuli bi i Secret Christmas Garden koji nas je oduševio vizalno: spoj eksponata Arheološkog muzeja i decentnih dekoracija je genijalan, ali smo pri svakom dolasku ostali razočarani praznim stolovima te smatramo da ova lokacija nije bila posjećena onoliko koliko zaslužuje. S obzirom da su ljudi uglavnom iznenađeni kada spomenemo ovu adventsku lokaciju, i da je uglavnom odgovor da nisu čuli za nju, pretpostavljamo da PR možda nije najbolje odrađen, no iskreno se nadamo da će sljedeće godine biti puno bolje! Podsjećamo da smo tamo popili najfinije kuhano vino na cijelom Adventu.

To je kratki pregled svega onoga što smo vidjeli na ovogodišnjem Adventu, te je letvica još jednom podignuta zbog čega sljedeće godine od Zagreba očekujemo još više!

Slične objave