Subota, 15 lipnja, 2024

Adventska izložba blagdanskih čestitki u Muzeju za umjetnost i obrt

Sljedeći utorak, 11. prosinca 2018. godine, u Muzeju za umjetnost i obrt otvara se ovogodišnja adventska izložba pod nazivom „Sljedeća će biti bolja…“. Riječ je o izložbi posvećenoj čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, upravo onakvih kakve su se u Hrvatskoj razmjenjivale od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i do pojave e-mail čestitki.

Izložba će donijeti ozračje nekih davnih blagdana ispisanih na malim „kartolinama“ u novom spoznajnom svjetlu, pretočenim u priče i slike nekih davnih blagdana. Kroz više od 400 primjera blagdanskih čestitki bit će prikazano kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi. Bilo da je u pitanju proslava božićnih blagdana ili iščekivanje Nove godine, mjesec prosinac obilježen je slanjem najvećeg broja čestitki s dobrim željama za blagdane i željama za još bolju novu godinu.

Najljepše od njih, one ozbiljne i neozbiljne, dostojanstvene i ironične, pune dobrih želja i crnog humora, koje se čuvaju u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zbirci starije i novije fotografije te u Zbirci grafičkog dizajna.

Izložbu možete pogledati do 27. siječnja 2019. godine.

Slične objave