VijestiDogađanja u Zagrebu18. Festival prvih: Izložba radova 22 umjetnika na temu pravo na stan

18. Festival prvih: Izložba radova 22 umjetnika na temu pravo na stan

Otvaranjem izložbe radova 22 umjetnika na temu pravo na stan i stambena politika sinoć je u galeriji Događanja u Centru KNAP otvoren 18. Festival prvih koji se do 7. studenog održava u KNAP-u, Kulturno informativnom centru (KIC) i Knjižnici S. S. Kranjčevića. 

Na otvaranju prisutnima su se obratili Anja Planinčić, ravnateljica Centra KNAP naglašavajući suradnju festivala i Centra KNAP u kojem se festival održava već četvrtu godinu za redom, Dalibor Jakus, kreativni savjetnik i voditelj odnosa s javnošću, ističući kako publika festival može pratiti uživo, ali i online na streaming platformama Festivala prvih te Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica Festivala prvih, kazavši kako svi propitujemo potrebu za vlastitim domom odnosno stanom i označava je fikcijom nedostupnom mladim ljudima što je dovelo do toga da potreba za stanom bude odabrana kao centralna točka ovogodišnjeg izdanja festivala.

Prvi dan obilježilo je otvaranje skupne izložbe radova odabranih na natječaju, te onih proizašlih iz projekta «Osvajanje prostora» radionice koja je organizirana u suradnji sa SPID-om (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela). 

U nastavku programa posjetitelji su imali prilike vidjeti performans Nikoline Butorac «Reflektirati moguće» u kojem autoricu zanimaju sudbine ljudi iz kulturnog sektora koji najčešće rade u prekarnim uvjetima, a Butorac istražuje situacije i nove mogućnosti, neprekidno dokazujući da njihov rad ima vrijednost. Autorica bilježi izjave o Centru KNAP: o budućim aktivnostima u otežanim epidemiološkim uvjetima i nemogućnostima korištenja kazališne dvorane zbog šteta od potresa. 

Potom je uslijedio inspirativan program «Odvalimo se poezijom: Kut koji ne raspremamo» sa Sanjom Baković i gošćom Dortom Jagić u kojem se čitalo i razgovaralo o poeziji koja tematizira prostor i stanovanje te na poetičan način govori o temi odnosa čovjeka i njegovog stanovanja kroz socijalnu prizmu. 

U današnjem programu posjetitelje 18. Festivala prvih (KIC, 19:30 h) očekuju predavanja i diskusija «Potreba za stanom i stambena politika/O beskućništvu» koju će voditi Suzana Sakić i Iva Marčetić, te projekcije dokumentarnih filmova u suradnji s DokuKinom: kratkometražni Neželjeni stanar Nike Obučina i hrvatska premijera dugometražnog Nema zemlje za siromašne (KIC, 21:00 h) mađarskog autora Laszla Bihara. Film će biti prikazan s engleskim titlom, a ulaz na sva događanja je slobodan. 

Za vrijeme trajanja 18. Festivala prvih provoditi će se sve epidemiološke mjere propisane od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i Nacionalonog stožera, a za slučaj pogoršavanja situacije izazvane pandemijom Covida-19, festival će se održati online.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a za radionice se prethodno potrebno predbilježiti.

Program festivala nalazi se na web stranici: http://www.studio-artless.hr

*** 

Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. FP svake godine proglašava središnju temu. Dosadašnje teme bile su: reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja, depresija, solidarnost, pravo na (po)grešku, izmišljanje tradicije, doba praznine, nestalna ljubav – o krhkosti ljudskih odnosa. Pokretanje Festivala prvih 2003. godine bilo je važno kako bi se otvorio prostor na javnoj sceni u zatvorenoj sredini te omogućio inicijacijski trenutak onima koji dolaze i, još važnije, da bi se prisililo/privoljelo one umjetnike i sve ostale koji su već tu da se usude napustiti profesionalno i zanatski sređene manirističke dvorce svojeg javnog istupa.

Naslovne teme