Četvrtak, 1 lipnja, 2023

100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Stogodišnja obljetnica osnutka prilika je da se Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavi široj javnosti velikom izložbom. Od davne 1919. godine prikupila je vrijednu i zanimljivu građu – crteže, grafike, grafičke mape, plakate i razglednice.

Tematsko predstavljanje fonda inspirirano je sposobnošću mišljenja o predodžbama, simbolima i metaforama – sveprisutnim ljudskim nadahnućem – koje je sada, zanemarujući doba nastanka, stil, tehniku, vrstu i dimenzije, građu objedinilo u nove cjeline ilustrirajući ukupnost ljudskog postojanja i stvaranja. Grafička zbirka živi u knjižnici, okružena riječima. Na izložbi teme prirode, ljudskog tijela, misli i ideja, ritma života svakodnevice ili pak one apstraktne koje su osamostaljenjem linije, boje i plohe oslobođene vidljivog, biti će potkrepljene citatima i zanimljivostima o pojedinim dijelovima. Tako oživljene predstavljene cjeline, sada sastavljene od djela u drugačije postavljenim odnosima, ponekad potpuno neočekivano stvaraju nove zaključke i spoznaje.

Tragovi nadahnuća stvaralačke linije od XV. stoljeća do danas čine jezgru Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Unatoč stilskoj različitosti i različitosti medija i vremena u kojem nastaju, ovom su prilikom grafike, crteži, plakati i ostale umjetnine na papiru sadržajno objedinjeni u cjeline koje najbolje prikazuju raznovrsnost i vrijednost fonda prikupljenog unutar stotinu godina.

Kao naslovi cjelina, preuzeti su naslovi pojedinih djela iz pojedine cjeline koji najbolje opisuju njihov sadržaj.

Linija ljepote­ – trag nadahnuća

100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

19. rujna 2019. godine – 3. studenog 2019. godine.

Više o izložbi pročitajte na stranicama Galerije Klovićevi dvori.

Slične objave