Srijeda, 4 listopada, 2023

Zaštićena kulturna dobra grada Zagreba smještena u Petrinjskoj i Preradovićevoj ulici

Petrinjska ulica i Preradovićeva su jedne od najprometnijih ulica u samom centru grada koje se protežu u smjeru sjever-jug, a u nastavku vam donosimo priču o četiri zaštićena kulturna dobra koja se nalaze u te dvije zagrebačke ulice.

Dvije stambene zgrade na adresi Petrinjska 50-52 koje nose naziv kuće Eisner

Dvije najamne stambene zgrade, na adresi Petrinjska 50-52 sa zgradom garaže i stanom vozača u dvorištu kućnog broja 50, sagrađene su 1909.-1910. godine prema projektu Rudolfa Lubynskog za građevnog poduzetnika Emila-Milana Eisnera.

Kuće Eisner prototip su za normiranje donjogradskog najamnog stambenog programa, koji je Lubynski potom standardizirao svojim poznatim modelom serijske gradnje u okviru programa tržišne stanogradnje, a koji je 1910. godine sustavno provodila Hrvatska banka za promet nekretninama (alias Prometna banka).

Kuća Frisch izgrađena prema projektu arhitekata Stjepana Gomboša i Mladena Kauzlarića

Poslovno-stambena ugrađena peterokatnica s jednokatnim dvorišnim krilom izgrađena je 1932.-1933. godine za investitore Josipa i Borišku Frisch, Artura i Paulu Silberschein i Maksa Guttmanna, a prema projektu arhitekata Stjepana Gomboša i Mladena Kauzlarića.

Kuća Frisch u Zagrebu, na adresi Petrinjska 11, uzorni je primjer naše najamne stanogradnje međuratnog razdoblja i prototip tzv. zagrebačkog tlocrta, kapitalno ostvarenje moderne hrvatske arhitekture.

Kuća Hrastić u Preradovićevoj izgrađena prema projektu tvrtke Grahor i Klein

Ugrađena jednokatnica tlocrtnog L oblika sagrađena 1881. godine u Preradovićevoj ulici prema projektu tvrtke Grahor i Klein za investitora Stjepana Hrastića.

Neorenesansno pročelje s dva portala, stubišnim i kolnim, raščlanjeno je plitkim rizalitima na rubovima.

Kuća Winkler u Preradovićevoj ulici na broju 14 sagrađena za dr. Eugena Winklera

Stambena zgrada s dvorištem i vrtom dr. Eugena Winklera u Preradovićevoj ulici na broju 14, sagrađena je 1902.-1903. godine prema projektu Viktora Kovačića (atelijer Kovačić & Marković) rekonstrukcijom građevnog sklopa, nastalog oko 1860. godine.

Kuća Winkler unikatna je ranomodernistička inačica građanske donjogradske rezidencije, tipologije “hôtel particulier” u zatvorenom/spojenom načinu izgradnje. Rekonstrukcijom je ostvarena suzdržana modernistička kompozicija francuske provenijencije, visoke obrtničke kvalitete izvedbe.

Slične objave