Subota, 18 svibnja, 2024

Poznati i nepoznati spomenici oko i unutar parka Maksimir otvorenog 1794. godine

Park šuma Maksimir, prva ove vrste u jugoistočnoj Europi, otvorena je 1794. godine na inicijativu biskupa Maksimilijana Vrhovca. Park je uređen (1839.) u engleskom pejzažnom stilu, a za to je zaslužan biskup Juraj Haulik.

Maksimir je prekrasno odredište za sve rekreativce i sve one koji s vremena na vrijeme požele pobjeći iz užurbanog gradskog života u zelenilo, no osim odmora i rekreacije, u parku (i oko njega) se nalaze spomenici kao simboli iz prošlosti. U ovoj objavi ćemo se posvetiti baš njima.

Majka s djetetom

Priču započinjemo na samom rubu parka Maksimir, točnije na njegovom zapadnom dijelu uz Bukovačku ulicu. Riječ je o brončanoj skulpturi Majka s djetetom koja je postavljena 1958. godine. Autor skulpture, koja se nalazi u blizini crkve sv. Jeronima, je Ćiril Mihanović.

Bogorodica bezgrješnog začeća

Još uvijek smo u istom dijelu parka, točnije u dvorištu crkve sv. Jeronima, gdje se nalazi skulptura Bogorodice bezgrješnog začeća. Izradila ju je bečka lijevaonica Josipa Glanza, a prvobitno je bila postavljena na križanju Bukovačke i Maksimirske. Na postolju skulpture uklesan je tekst na latinskom jeziku.

Bacač diska

Iako se park Maksimir nalazi sjeverno od Maksimirske ulice, kratko ćemo preći tu ulicu zbog spomenika Bacač diska koji se nalazi na križanju s ulicom Svetice. Riječ je o brončanoj skulpturi koja se sastoji od slitine bakra, kositra i cinka, a autor je znameniti kipar Vanja Radauš.

Skulptura Bacač diska predstavlja atletski građenog muškarca, a s obzirom da je u potpunosti gol, dobio je maštoviti nadimak – “pimpek”. Skulptura je obnovljena 2013. godine.

Dodir, ili Zagrebačka Nessie

Ostat ćemo s južne strane Maksimirske ulice, no idemo istočno do Hondlove ulice gdje se nalazi skulptura Dodir. Autor skulpture je Ivan Briski, a izrađena je od mramora.

Zbog svog izgleda, Zagrepčani su ju prozvali Zagrebačkom Nessie.

Raspelo sa skulpturom raspetog Krista

Nedaleko Hondlove ulice, na spoju Maksimirske i Fakultetskog dobra, nailazimo na raspelo. Križ je izrađen od kamena, a skulptura Krista od lijevanog željeza.

Stepenice

Vrijeme je da napokon zakoračimo u sam park Maksimir – idemo do petog jezera. Na jugoistočnoj obali jezera nalazi se mramorna skulptura Stepenice. Autorica je kiparica Milena Lah, a postavljena je 1980./1891. godine.

Četiri lava

Kratko ćemo zakoračiti u ZOO vrt gdje ćemo posjetiti dvije lokacije. Prva je dom skulptura Četiri lava koje se nalaze na poznatom Lavljem mostu. Postavljene su između 1925. i 1928. godine, a izradio ih je kipar Joza Turkalj. Skulpture su izgrađene od betona.

Egipćani

Riječ je o još jednim skulpturama autora Joze Turkalja koje su postavljene u istom periodu kao i Četiri lava – između 1925. i 1928. godine, a nalaze se uz zgradu gdje se nalaze gmazovi. Ove skulpture su također izrađene od betona.

Mogila

Ovaj spomen-humak nastao je 1925. godine povodom obilježavanja 1000. godišnjice hrvatskog kraljevstva, te je danas jedan od glavnih obilježja parka. Mogilu je podignuo Hrvatski sokolski savez, a projektirao ju je Aleksandar Freundenreich.

Izgrađena je od grumena zemlje pristiglih iz 155 različitih krajeva iz cijele Hrvatske, a u kojima se dogodio neki značajniji povijesni ili kulturni događaj tijekom hrvatske povijesti. U temeljima su pohranjeni predmeti iz hrvatske kulturne baštine, što obuhvaća neke važnije knjige, novine, časopise te spomenice svih sokolskih društava koji su sudjelovali u gradnji Mogile.

Prema vrhu vode uske stepenice koje su rekvizit mnogim rekreativcima, a vrh je ukrašen jednostavnim kamenom na koji je trebao biti postavljen brončani kip sokola kojeg je izradio kipar Ivo Kedrić. 1929. godine sokol je razbijen u ateljeu kipara. Mogila je obnovljena 1994. godine na poticaj Družbe Braća hrvatskog zmaja, a 28. svibnja 1995. godine postavlja se skulptura sokola koju je modelirao i dovršio kipar Mladen Mikulin.

Slične objave