Srijeda, 21 veljače, 2024

Otvorenje izložbe Projekt Ilica: Q’Art u Galeriji Nova u Teslinoj

Projekt u Ilici započinje 2000. godine, kada se na inicijativu Aleksandra Battiste Ilića pokreće projekt Community Art i udruga Community Art / Umjetnost zajednice, koja je svoje sjedište i aktivnosti imala na adresi Ilica 89 u Zagrebu, u nekadašnjoj dvorišnoj zgradi bivšeg obrta za šivanje, napuštenog početkom 90-tih godina 20. stoljeća.

Aktivnosti projekta obuhvaćale su različite kulturno umjetničke intervencije i prakse koje su proizvodile društveno angažirane oblike umjetnosti u zajednici. Uključeni akteri/ice svojom su gestom problematizirali i uključili aktualne probleme te senzibilizirali socijalnu empatiju i solidarne odnose među stanovnicima. Iz lokalnog projekta potom se razvija međunarodni projekt Contemporary Community Network u drugim gradovima, te niz drugih intervencija s istom misijom.

Uporište je često bilo u javnim akcijama koje su se događale upravo u tom javnom prostoru, u Ilici i Frankopanskoj ulici, kao dio novih umjetničkih praksi, konceptualne umjetnosti i performansa koji se razvijaju od 60-tih godina prošlog stoljeća.

Kroz specifično iskustvo društveno-političkog konteksta, prostora i vremena, u kojem te umjetničke prakse nastaju, unutar kojega se razvijaju, uspjele su doprinijeti globalnim umjetničkim tokovima te su činile vitalni dio transformativnog community pokreta.

2001. započinje i Community Art škola za umjetnost i teoriju. Škola je većinu aktivnosti imala u istom zagrebačkom kvartu, u Medulićevoj 17, prilaznoj ulici Ilice. Djelovala je kao stalni javni forum, ali i postdisciplinarni program za studente/ice različitih fakulteta, s naglaskom na društvene prakse, umjetnost u zajednici, socijalnu percepciju, socijalne inovacije, u okviru brojnih kolaborativnih projekata. Takve prakse Battista Ilić nastavlja od 2004. na odsjeku za Nove medije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u Ilici 85, gdje nastavu provodi kroz projekte upravo na ulici, javnom prostoru, i u zajednici.

Projekt Ilica 2018. svojevrsni je nastavak procesa započetih prije gotovo dva desetljeća, koji se vratio vitalniji nego ikad, kao petogodišnji projekt kojemu je cilj aktivno potaknuti kulturno-umjetnički razvoj grada Zagreba razvijanjem kolektivne vizije i odgovarajućih modela sudioničkog upravljanja zapuštenim prostorima, uključivanjem umjetnika, organizacija civilnog društva, obrazovnih institucija, obrta i stanovnika. Okvir od pet godina zamišljen je kao podizanje zapuštene kulturne infrastrukture kroz istraživanje i praksu na temelju kojih ćemo razvijati strateške smjernice za daljnje djelovanje te uspostavljanje odgovarajućih modela održivog korištenja praznih gradskih prostora danas.

Svjesni vremena u kojem živimo i djelujemo, strukturiranog ponajviše socio-ekonomskim kontekstom, kao i specifičnostima tranzicijskog postsocijalističkog nasljeđa, u narednim ćemo se godinama, u okviru šireg projekta, također baviti materijalnim uvjetima i edukativnim potencijalima kulturne i umjetničke proizvodnje te dosezima njihove društvene funkcije u vremenu neoliberalnih politika, ali i urbanističkim aspektima zagrebačke deindustrijalizacije te posljedicama deurbanizacije.

Integralna je vizija projekta pokretanje kulturno-umjetničke proizvodnje u interakciji s lokalnom zajednicom, koja će komunicirati s društvom i vremenom u kojem nastaje te pokušati osigurati mehanizme koji će biti pokretačka snaga u procesima širenja zaboravljene društvenosti i kulture u zajednici.

Izložba Projekt Ilica: Q’Art otvorit će se u Galeriji Nova u Ulici Nikole Tesle 7 11. listopada, a možete ju pogledati do 03. studenog 2018. godine.

Sadržaj donosi:

 

Slične objave