Srijeda, 29 studenoga, 2023

Najreprezentativniji objekt Gradeca: Crkva smještena u samom srcu malog grada

Zbog loših prilika kroz koje je Gradec prolazio stoljećima, danas je ostalo tek malo umjetničkih elemenata koji pričaju priču o srednjovjekovnom životu na gradečkoj uzvisini. Svakako jedan od najvažnijih spomenika svjetovne arhitekture, koji se nažalost tek u fragmentima, sačuvao do danas jesu svakako kule i zidovi izgrađeni u 13. stoljeću. Jedina vrata koja i danas stoje su Kamenita, a uz njih se nalazi kula za stanovanje. Tu je još i kula Lotrščak, smještena na južnom dijelu obrambenog zida s pogledom na cijeli Zagreb.

Najpoznatija sakralna građevina je bila svakako Crkva sv. Marka, smještena u sredini grada i središnjeg trga, suvereno je dominirala cijeli prostorom, pogotovo uzevši u ozbir male gornjogradske kuće tog vremena. Pretpostavlja se da je gradnja počela nakon tatarske provale, te da je za crkvene obrede bila osposobljena već oko 1256. godine, kada je kralj Bela gradskoj općini udijelio povlasticu da može svake godine o Markovu držati veliki godišnji sajam.

Pretpostavlja se da su crkvu izgradili talijanski graditelji i zidari, zbog čega se danas u blizini crkve nalazi Mletačka ulica.

Crkva sv. Marka se gradila u gotičkom stilu, najprije svetište, a onda u 14. i 15. stoljeću obližnje kapele i lađe, a u to novije vrijeme svetište je ponovno izgrađeno, pa današnja crkva u osnovi datira iz tog doba.

Crkva sv. Marka je kao i katedrala tip tzv. dvoranske trobrodne crkve, gdje su sva tri broda jednako visoka, a masivni stupovi nemaju kapitela i izravno prihvaćaju rebra križnog svoda, što je inače znakovito za kasnogotičku crkvenu arhitekturu. Ti su stupovi u prvoj polovici 14. stoljeća bili oslikani freskama u stilu Giottove škole, a ostaci freski su nestali 1876. godine prilikom restauracije crkve.

U 15. stoljeću, točnije 1449. godine, sjeverozapadnoj strani crkve je prigrađena kapela sv. Fabijana i Sebastijana, i to kao zavjet općine u vremenu širenja kuge. Prilikom restauracije crkve krajem 19. stoljeća, kapela je srušena i na mjestu nje je sagrađena današnja kapela.

Jedan od najvrijednijih dijelova Crkve sv. Marka je svakako južni portal s kamenom gotičkom plastikom s početka 15. stoljeća, a riječ je ujedno i o najreprezntativnijem sačuvanom spomeniku gotičke skulpture u tadašnjoj srednjovjekovnoj Slavoniji.

Odmah iznad ulaznih vrata i polukružnog profiliranog luka, nalazi se jedanaest plitkih niša s petnaest kipova: dvanaest apostola, Krist, Bogorodica i sv. Marko.

Inače, južni portal, kao i cijela Crkva sv. Marka, prilagođeni su okolnostima malog grada i stvoreni su prema mogućnostima općine i župe, koja je nedvojbeno dobrim dijelom sudjelovala u financiranju izgradnje. Kako su Crkva sv. Marka i njezina župa od 1261. godine bila izuzeta od biskupske vlasti, pretpostavlja se da nije bilo financijske pomoći od strane biskupije.

Slične objave