Subota, 25 svibnja, 2024

Četiri zagrebačke građevine kojima godine idu samo u korist

Nemoguće je u jednom članku izdvojiti sve te prekrasne građevine koje krase mnoge fotografije grada Zagreba, zbog čega ćemo se osvrnuti samo na neke od njih.

HNK

U svojoj povijesti, zgrada je prošla dvije obnove, i to od svibnja do listopada 1937. kada su rekonstruirani samo tehnički uređaji, i od veljače 1967. do studenog 1969. kada je vršena građevinska obnova i rekonstrukcija. Obnovljeno je i zapadno krilo zgrade Kola, koje je za potrebe kazališta podignuto tijekom njegove gradnje, a koje se podzemnim hodnikom (ispod Hebrangove ulice) tada povezivalo sa zgradom HNK.

Glavni kolodvor

Zgrada glavnog kolodvora smještena je uz jednu od najljepših zagrebačkih livada, a gradnja te iste zgrade započela je davne 1890. godine. Projekt za gradnju izradio je arhitekt Ferenc Ptaff, a svečano je otvorena dvije godine nakon početka gradnje, te je danas registrirana kao kulturno dobro. Za Univerzijadu 1986./1987., i kasnije 2006. godine, izvršena je veća rekonstrukcija.

Zgrada Glavnog kolodvora, inače duga 186,5 metara, izgrađena je u neoklasicističkom stilu i uređena je skulpturama i dekoracijama koje ju čine još prepoznatljivijom.

Zgrada Kolmar

Teško je izbjeći glavni zagrebački trg na ovom popisu, ali i nešto izdvojiti s tog istog trga, no mi smo se odlučili koncentrirati na zgradu Kolmar. Riječ je o stambeno-trgovačkoj zgradi na adresi Trg bana Josipa Jelačića 7/Pod zidom 8, koja je izgrađena 1905. godine za trgovca Kolmara prema projektu atelijera Honigsberg i Deutch. Postorije vlasničkog stana, od sredine 20. stoljeća, koristi Društvo hrvatskih književnika. Pročelje zgrade Kolmar je oblikovano u duhu slobodnog stila kasnog historicizma, a interijer, koji tek rijetki imaju prilike vidjeti, dosta je očuvan s obzirom na godine.

Rudolfova vojarna

Gradnja Rudolfove vojarne, poznate kao i “pješačka vojarna Kraljevića Rudolfa”, započela je 1888. godine. Riječ je o povijesnom kompleksu zgrada u zapadnom dijelu Zagreba na Trgu dr. Franje Tuđmana. Na toj je lokaciji, prema nacrtima dvojice bečkih arhitekata, izgrađeno 13 zgrada različite namjene, a Rudolfova vojarna danas spada pod zaštićeni spomenik kulture. 1970-ih godine srušen je dio kompleksa, pa danas možemo vidjeti tek četiri zgrade.

Slične objave