Zbog širenja novog soja koranavirusa u Hrvatskoj Zoološki vrt grada Zagreba idućih će tjedana edukaciju građana o ugroženim vrstama životinja obavljati putem interneta. Poseban će naglasak pritom stavljati na životinjske vrste koje žive u Hrvatskoj.

„Na dva su tjedna zatvoreni vrtići i škole, pa su otkazani i grupni posjeti djece Zoološkom vrtu. Ne bismo voljeli da pandemija virusa COVID-19 djecu spriječi u upoznavanju životinjskog svijeta. Zato smo odlučili tehnologiju kojom raspolažemo, u prvom redu mobitel i internet, te naše znanje i kreativnost staviti u službu njihove edukacije“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Napomenuo je kako edukativni materijali koje je Vrt počeo pripremati, neće biti produkcijski besprijekorni, ali će biti zanimljivi i poučni. Mogu ih pratiti vrtićarci i školarci, no i odrasli će iz njih doznati mnoštvo neobičnih informacija iz veličanstvenog svijeta životinja.

Za objavu videosnimki koristit će se YouTube i Facebook, a dodatni materijali nalazit će se na mrežnoj stranici Vrta. Novi sadržaji objavljivat će se svako jutro.

Prva videosnimka donosi priču o čovječjoj ribici. Zoološki vrt grada Zagreba jedini je zoološki vrt na svijetu gdje se može vidjeti taj izuzetno vrijedan vodozemac.

Njegov život razotkriva Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove Zoološkog vrta grada Zagreba.

„Čovječja ribica diše kožom i škrgama, a ako vladaju suša i niski vodostaj, može razviti i pluća. Ima spor metabolizam, pa joj je za život potrebno malo hrane. Bez jela može živjeti godinama. Indikator je čistih podzemnih krških voda, dakle, njezina zaštita doprinosi i zaštiti ostalih životinjskih vrsta koje žive u njezinoj blizini“, ispričao je Cizelj neke od zanimljivih činjenica o hrvatskom endemskom vodozemcu.

Građane je pozvao da prate edukativne sadržaje koje će objavljivati Zoološki vrt. Naime, edukacija građana jedna je od osnovnih funkcija suvremenih zooloških vrtova. Projekti edukacije te istraživanja i zaštite životinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba obuhvaćeni su programom CARE.

Ove godine pod motom „5 do 100“ Zoološki vrt grada Zagreba slavi 95. rođendan i poseban naglasak stavlja na hrvatske životinjske vrste.