Zgrade i kuće u Ilici koje pripadaju kulturnim dobrima grada Zagreba

S više od 500 kućnih brojeva, Ilica je jedna od najdužih i najpoznatijih zagrebačkih ulica. Na najistočnijem dijelu ove ulice nalazi se središnji zagrebački trg, Trg bana Josipa Jelačića, i seže preko Črnomerca sve do Vrapča.

Osim što je najpoznatija gradska ulica, također je jedna i od najstarijih, o čemu svjedoči arheološki nalaz ranobrončana ostava, u blizini Dežmanova prolaza.

Na potezu od Trga bana Josipa Jelačića do Britanskog trga, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, raniji objekti se postupno uklanjaju, a na njihovim mjestima niču nove reprezentativne kuće. Uglavnom je riječ od kućama koje sežu do tri kata, a riječ je o stambeno-trgovačkim najamnicama.

Osim prizemlja, u poslovne se svrhe koriste i prostori mezanina, dok su viši katovi namijenjeni stambenoj svrsi.

U Ilici se nalazi više Nepokretnih pojedinačnih kulturnih dobara, a u ovom članku dotaknut ćemo se nekih od njih.

Prva trgovačka galerija u Hrvatskoj

Palača Prve hrvatske štedionice, smještena u čak tri ulice (Ilica 5, Margaretska 1-3 i Bogovićeva 6) sagrađena je 1898.-1899. godine prema projektu Josipa Vancaša.

Projektirana je tako da sa susjednom Eskomptom bankom u Ilici 3 (Fellner i Helmer 1898) čini oblikovnu cjelinu.

Zgrada Stoger i Kolmer

Najamna trgovačko-stambena zgrada Stoger i Kolmer nalazi se u Ilici na kućnom broju 13, a građena je 1926.-28. godine.

Autor osnove je arhitekt O. Prister, a radove je izvelo građevno poduzeće S. Cernjak i J. Neumann. Dvorišna zgrada, Ilica 13-1, prvotno je zamišljena kao trgovačka kuća prema predprojektu graditelja Wutte i Mihok, iz 1922. godine, na istoj čestici građena je 1928.-30. godine. Autor osnove je inženjer F. Kollibaš u birou Pollak i Bornstein, a građevinu je izveo graditelj Josip A. Vidoni.

Najamna trgovačko-stambena zgrada Job

Najamna trgovačko-stambena zgrada Job, na adresi Ilica 17, građena je 1930.-32. godine prema osnovama arhitekata S. Hribara i I. Velikonje, a radove je izvelo građevinsko poduzeće Braća Kaučić i Gyiketta.

Zgrada Ebenspanger

Na adresi Ilica 15 nalazi se najamna trgovačko-stambena zgrada građena 1929.-1930. godine – kuća Ebenspanger. Na izgradnji su sudjelovali arhitekt Vladimir Šterk (autor osnove) i građevinsko poduzeće J. Dubsky (izvođač radova).

Zgrada Matice hrvatskih obrtnika

U Ilici, na kućnom broju 49, nalazi se zgrada Matice hrvatskih obrtnika koja je izgrađena 1937.-40. prema projektu Aleksandra Freudenreicha i Zvonimira Požgaja.

Specifično oblikovano ulično pročelje sa središnjim, najvišim sedmerokatnim dijelom i stepenasto oblikovanim rubnim zonama, uspješno se uklopilo u okruženje ove zagrebačke ulice.

Palača Prve hrvatske obrtne banke

Blizu spoja Mesničke ulice i Ilice, nalazi se Palača Prve hrvatske obrtne banke koja je građena 1924.-26. godine prema djelu arhitekta Huga Ehrlicha, a pri izgradnji je sudjelovao i Stjepan Gomboš, koji je u tom periodu bio Ehrlichov honorarni suradnik.

Kuća Keglević

Na spoju dviju poznatih zagrebačkih ulica, Ilice i Frankopanske, nalazi se jedokatna uglovnica koju je 1830. godine dao izgraditi grof Toma Keglević.

Izgradnjom kuće Keglević, formiran je spoj ovih dviju ulica.

Kuća Izraela Rosenfelda

Impresivno zdanje kuće Izraela Rosenfelda nalazi se na adresi Mesnička 1, na samom spoju Mesničke ulice i Ilice.

Ugrađena stambeno-poslovna dvokatnica s mezaninom i trgovačkim prizemljem izgrađena je 1867. godine prema projektu hrvatskog graditelja i projektanta, Franje Kleina.

Hrvatska banka za promet nekretninama

Na spoju Medulićeve i Ilice (Medulićeva 2 i Ilica 59) nalazi se stambena zgrada “Hrvatske banke za promet nekretninama” s kavanom u prizemlju.

Zgrada je izgrađena 1912-13 prema projektu atelijera Ehrlich&Kovačić. Kasino, smješten na katu, projektirao je 1928. godine arhitekt S. Gomboš.

Kuća Rath

Na adresi Ilica 55 nalazi se ugrađena ulična dvokatnica tlocrtnog “L” oblika koja nosi ime kuća Rath po limaru Petru Rathu za koga je i sagrađena 1863. godine prema projektu Leonharda Pfeiffenbergera.

Kuća Majcen

Na spoju dviju poznatih zagrebačkih ulica, Ilice i Frankopanske, nalazi se ugrađena trokrilna dvokatnica – kuća Majcen.

Riječ je o dvokatnici tlocrtnog “U” oblika koja je nastala nadogradnjom prizemnice 1860. godine prema projektu Mihovila Strohmayera za trgovca Andriju Majcena.

Fotografski atelijer braće Varga

U Ilici, na kućnom broju 34, nalazi se kuća izgrađena 1887.-88. godine prema projektu graditelja Kune Waidmanna za investitora Ivana Vargu.

Fotografi, braća Ivan i Gjuro Varga, prvi su Zagrepčani kojima je 1898. godine dodijeljen naslov dvorskih fotografa, a smatra ih se i jednima od najznačajnijih predstavnika zagrebačke portretne fotografije 80.-ih i 90.-ih godina 19. stoljeća.

Zgrada SPCO

Na adresi Ilica 9/Sv. Preobraženja 2 nalazi se najamna trgovačko-stambena zgrada imena S.P.C.O. Zgrada je građena 1928.-1930. godine, a autori zaslužni za osnovu su arhitekti J. Denzler i S. Kliska, a radove je izvelo građevno poduzeće I. Grgić i drug.

Zgrada Vasić

Kuća Vasić je najamna trgovačko-stambena zgrada, građena 1912.-1913. godine, čiji su autori arhitekti O. Goldscheider i J. Kolarić iz biroa Honigsberg i Deutsch, a za armiranobetonsku skeletnu konstrukciju projektirao je inženjer J. Albert.

Slične objave