HomeKlasikZgrada na Dolcu u kojoj je smješten Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Zgrada na Dolcu u kojoj je smješten Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan hrvatske spisateljice i novinarke Marije Jurić Zagorke (1873-1957. godine) na Dolcu 8 u Zagrebu, nalazi se na prvom katu trgovačko-poslovno-stambenog objekta (1929-1931. godina) koji je za obitelji Arko i Hercog, na istočnoj strani novoosnovane tržnice Dolac, projektirao znameniti zagrebački arhitekt Ignjat Fischer. Marija Jurić Zagorka živjela je u stanu od pred Drugi svjetski rat do svoje smrti.

Stan ima dvojaku funkciju: muzeološki je koncipirana memorija velikoj spisateljici, a ujedno je radno-aktivističko-promotivni prostor Centra za ženske studije, korisnika stana. Centar ujedno aktivno promovira Zagorkino stvaralaštvo i sakupio je respektabilnu zbirku izdanja Zagorkinih knjiga i tiskovina u kojima je objavljivala, te drugu dokumentaciju.

Grad Zagreb je kupio i obnovio stan i dio inventara; restauriran je Zagorkin namještaj, pisaći stroj, lente i drugi predmeti primijenjene umjetnosti. U Zagorkinoj memorijalnoj sobi koncentrirani su artefakta i tiskana građa. Stan je otvoren za javnost.

Ovaj članak je objavljen u sklopu serijala o zaštićenim pojedinačnim kulturnim dobrima grada Zagreba.

Više o projektu Kulturna dobra možete saznati na stranici licegrada.hr/kulturna-dobra

– Google oglasi –
Ivan Klindić
Fotoreporter koji je svoju ljubav prema gradu i fotografiji odlučio spojiti 2013. godine kada je pokrenuo Lice Grada, da bi nekoliko godina kasnije to pretvorio u svoj posao koji svakodnevno živi. U slobodno vrijeme trči maksimirskom šumom i smišlja nove ideje i poslovne pothvate za platformu koju upravo čitate.

Must Read

Google search engine

– Google oglasi –