Zaštićena kulturna dobra grada Zagreba u Prilazu Gjure Deželića

Gjuro Deželić bio je prozaik, publicist, prevoditelj, a danas je po njemu nazvana ulica koja spaja Ulicu Republike Austrije s Trgom Republike Hrvatske, a u ovom članku pobliže ćemo vas upoznati s tri zaštićena kulturna dobra smještena u ovoj ulici.

Kuća njemačkog arhitekta Kune Waidmanna s kraja 19. stoljeća u Prilazu Gjure Deželića

Vlastita kuća arhitekta Kune Waidmanna sagrađena je 1886.-1887. godine na adresi Prilaz Gjure Deželića 4. Kuća je jednokatnica s visokim prizemljem L tlocrta.

Na svakoj etaži bio je po jedan stan s glavnim prostorijama u uličnom dijelu, a kuhinjom i sporednim stubištem u manjem, dvorišnom krilu. Pročelje je stilski riješeno u duhu njemačke renesanse.

Kuće Hrvatske banke za promet nekretninama iz 1910. godine na Prilazu Gjure Deželića

Tri stambene zgrade na Prilazu Gjure Deželića na brojevima 42-44-46 sagrađene su 1910. godine za Hrvatsku banku za promet nekretninama d.d., prema projektu arhitekta Rudolfa Lubynskog.

Ove su kuće prototip ugrađene najamne višekatnice, repetitivnog i korisnički prilagodljivog tlocrtnog rješenja (“zagrebački tlocrt”) s visokim iskorištenjem raspoložive površine, istodobno idealno primjerenog najširem rasponu mogućih oblikovnih interpretacija postsecesijske prezentacije stambene gradnje u kontekstu blokovske izgradnje.

Crkva sv. Blaža izgrađena početkom 20. stoljeća prema projektu Viktora Kovačića

Centralno koncipirana crkvena dvorana u obliku grčkog križa s armirano-betonskom kupolom na tamburu s pandantivima, Crkva sv. Blaža sagrađena je 1912.-1914. godine prema projektu Viktora Kovačića.

Uz crkvu je sedmorokatni zvonik zidan opekom s loggiom na vrhu obloženom zeleno glaziranim pločicama. Crkva se odlikuje izrazitom graditeljsko-tipološkom, arhitektonskom i urbanističkom kvalitetom s očuvanim vrijednim sakralnim inventarom.

Slične objave