Zagrebačke kronike

Ukratko, zašto baš Kronike? Riječ kronika dolazi iz grčke riječi – vrijeme (grčki khronos = vrijeme), a označava opširni zapis bitnijih zbivanja koja su se zapisivala kronološki. Isprva su kronike bile srednjovjekovni zapisi događaja iz godine u godinu, bez da su se zapisani događaji raščlanjivali u detalje.

Kronike su skup kategorija portala Lice Grada koje dokumentiraju život u gradu Zagrebu, a koje se baziraju na fotografijama.

Definicija Kronika na portalu Lice Grada

Kategorije dijelimo na stalne i privremene, pa tako na portalu Lice Grada Kronike označavaju dvije stalne kategorije Fotoreportaža i Puls jednog grada. Navedene kategorije nisu vremenski ograničene te su stalno “nastanjene” u sklopu projekta Kronike.

22.4.20. – Fotoreportaža izlaska sunca točno mjesec dana od potresa koji je pogodio grad Zagreb 22. ožujka 2020. godine

Fotoreportaža je baš ono što kaže definicija – novinarsko izražavanje koje obuhvaća skup fotografija o pojedinom događaju, pojavi i slično, te povezujućeg teksta, dok je Puls jednog grada projekt portala Lice Grada koji vam donosi život sa zagrebačkih ulica, a o kojem više možete pročitati na licegrada.hr/pulsjednoggrada.

12.10.19. – Fotografija projekta Puls jednog grada

Uz dvije navedene kategorije, Kronike obuhvaćaju i povremene serijale koji su bazirani na aktualnim događanjima koje dokumentiramo neki duži period.

Sve objave Kronika možete pronaći na stranici licegrada.hr/kronike

Aktivne privremene kategorije

*Trenutno nema aktivnih privremenih kategorija*

Završene privremene kategorije

Neki drugi Zagreb – Serijal Neki drugi Zagreb dokumentira život i atmosferu sa zagrebačkih ulica za vrijeme pandemije koronavirusa, ali i posljedica teškog potresa koji je pogodio grad Zagreb 22. ožujka 2020. godine. Serijal nema određenog roka trajanja, već će ovisiti o utjecaju dva spomenuta čimbenika na kojima se sami serijal i temelji, a završit će kada jedan (ili dva) aktualna događaja ne budu imala utjecaja na život u Zagrebu.

Sve objave serijala Neki drugi Zagreb možete pogledati OVDJE.