Zadnju proljetnu večer provedite u planetariju Tehničkog muzeja N. Tesla

Zadnju proljetnu večer provedite u planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla i upoznajte se s uzbudljivim ljetnim astronomskim događanjima koje nas uskoro očekuju.

U srijedu, 20. lipnja 2018. godine, u 20 sati, u Planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu “Ljepote ljetnog neba”, predavača Zvonimira Drvara, voditelja planetarija.

Očekuje nas astronomsko ljeto puno uzbuđenja, a najiščekivaniji astronomski događaji ove godine su potpuna pomrčina Mjeseca i velika opozicija planeta Marsa.

Prvi dan ljeta poznat je kao ljetni suncostaj ili solsticij. Označava dan u godini kad se Sunce nađe u svojoj najsjevernijoj točki na nebu i kada dan u našim krajevima traje najdulje. Taj događaj je još u prapovijesti bio od izuzetne važnosti što govori o stupnju razvoja davnih civilizacija i njihovom poznavanju nebeskih kretanja.

Posjetitelji planetarija upoznat će se s izgledom zvjezdanog neba prvih ljetnih noći. U kupoli planetarija potražit će se najpoznatija zviježđa ljetnog neba poput Škorpiona, Strijelca, Zmijonosca, Herkula i Djevice. Potražit će se i neke poznate i sjajne zvijezde poput Vege, Altaira i Deneba koje tvore tzv. “ljetni trokut” te planete vidljive na nebu ovog ljeta. Posebnu pažnju posvetit će  dvama najiščekivanijim astronomskim događajima ove godine – potpunoj pomrčini Mjeseca i velikoj opoziciji Marsa. 

Astronomski početak ljeta je u četvrtak, 21. lipnja u 12:07 sati po našem vremenu.

Glazbenu pratnju u planetariju sačinjavat će violinski trio u sastavu Marija Župančić Horvat, Sara Župančić i Martina Filipan.

Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme Muzeja i prije početka predavanja. Broj ulaznica je ograničen!