četvrtak 30. siječnja 2020. godine u 17 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla održat će se stručno vodstvo kroz izložbu

DAVOR GRÜNWALD: INDUSTRIJSKI DIZAJN U KONTEKSTU TEHNOLOGIJE. 

Njeni kustosi MARKO GOLUB i KORALJKA VLAJO te dizajnerica BARBARA BLASIN ispričat će vam priču o jednom od najvažnijih hrvatskih industrijskih dizajnera te se osvrnuti na najuzbudljivije trenutke njegove dizajnerske karijere, od intenzivnog razdoblja suradnje s tvornicama kao što su TRS, Prvomajska i Jadran u Hrvatskoj kasnih 60-ih i u prvoj polovici 70-ih, preko tri desetljeća dizajnerske karijere u Kanadi, pa sve do najnovijih samoiniciranih projekata. Izložba ostaje otvorena još samo do 1. veljače 2020.

Radno vrijeme izložbe: utorak – petak 11 do 19 sati, subota i nedjelja 10 do 14 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno. ULAZ JE SLOBODAN

Davor Grünwald (1943.) diplomirao je na Akademiji za primijenjenu umjetnost (Akademie für Angewandte Kunst) u Beču na Odjelu za industrijski dizajn 1968. te je devet mjeseci proveo na specijalizaciji u Institutu za industrijski dizajn. Time je postao prvi formalno obrazovani industrijski dizajner u Hrvatskoj. Vraća se u Zagreb gdje zajedno s kolegama V. Žitkovićem i A. Karavanićem osniva Sekciju za industrijski dizajn pri ULUPUH-u te pokreće nagradu Yu-Design koja se dodjeljivala 1972. i 1973. Dolaskom u Zagreb osniva vlastiti dizajnerski studio Prodesign, a kao samostalni dizajner dizajnirao je niz elektroničkih kalkulatora za Tvornicu računskih strojeva (1969. – 1974.), alatne strojeve za Prvomajsku (1969. – 1974.) te stolice za rad u tvornicama u suradnji s Tvornicom metalnog namještaja Jadran (1973.). Za dizajn alatnih strojeva Prvomajske 1974., kao tridesetogodišnjak i tada najmlađi laureat, dobiva i Nagradu grada Zagreba. Ubrzo nakon toga zbog nemogućnosti nastavka djelovanja (zabrana suradnje tvornica sa samostalnim profesionalcima) 1975. napušta Hrvatsku i odlazi u Kanadu, najprije u Montreal i Winnipeg, a zatim od 1980. godine Toronto. Tamo kratko surađuje s tvrtkama Micom (1976.), Prodesign (istog imena kao i njegov prijašnji zagrebački studio, 1977.) i Versatile (1978.). Od 1980. do 1981. zaposlen je u geofizičkoj tvrtki Scintrex u kojoj dizajnira nekoliko proizvoda iz tog područja, a kasnije kratko nastavlja surađivati s istom na honorarnoj osnovi. Od 1981. do 1984. zapošljava se u kompaniji Delphax za koju dizajnira brze printere, korporativni identitet i sistem izlaganja na izložbenim nastupima, a od 1985., zaposlivši se u tvrtki Geonics, posvećuje se gotovo isključivo dizajnu proizvoda za geofizičku industriju, sve do 2008. kada odlazi u mirovinu. Za vrijeme rada u Kanadi dizajnirao je sve od traktora, računalnih kućišta, geofizičkih radarskih sistema, do geofizičke ptice i drugih tehnoloških naprava. Nakon odlaska u mirovinu nastavlja se baviti dizajnom. Od početka karijere aktivan je u dizajnerskim organizacijama – član je Kanadskog udruženja industrijskih dizajnera od 1975., od 1990. do 2000. obnaša dužnost dopredsjednika AMCA (Udruženje bivših studenata hrvatskih sveučilišta), član je ULUPUH-a i Hrvatskog dizajnerskog društva. Dobitnik je Nagrade za životno djelo ULUPUH-a 2017.

Davor Grünwald: Industrijski dizajn u kontekstu tehnologije
Organizacija i produkcija: Tehnički muzej Nikola Tesla
Partner: Hrvatsko dizajnersko društvo
Kustosi: Marko Golub i Koraljka Vlajo
Grafički dizajn i dizajn postava: Barbara Blasin
Asistentica kustosa: Ora Mušćet
Koordinacija / izvršna produkcija: Markita Franulić, Julija Gracin
Snimanje i montaža videa: Miran Krčadinac
Tehnički postav: OSVALD Exhibition design and techniques 
Odnosi s javnošću: Marijo Zrna
Vlasnici izložaka: Muzej za umjetnost i obrt, Tehnički muzej Nikola Tesla, Muzej računala Peek&Poke
Zahvaljujemo Davoru Grünwaldu, te Muzeju za umjetnost i obrt, gosp. Borisu Halaszu, Muzeju računala Peek&Poke i Documenti – centru za suočavanje s prošlošću.

Istražite Lice Grada: