Sredinom ožujka smo pisali o prekrasnoj secesijskoj palači iz 1891. godine na Strossmayerovom trgu u kojoj se nalazi Hotel Palace.

Smješten tik do Strossmayerovog trga, Hotel Palace je jedan od najljepših zagrebačkih hotela. Nalazi se u secesijskoj palači iz 1891. godine koja je prvobitno izgrađena za Karla Schlesingera, a kao hotel s radom započinje 1907. godine kao prvi organizirani hotel u Zagrebu.

Prvi profesionalni hotel u gradu Zagrebu, Hotel Palace, ove godine obilježava 111 godina poslovanja i ugošćavanja klijenata raznih profila i nacija.

Prilikom radova radova renovacije dvorana početkom 2018. godine, otkrivena je stakleno-bakrena kapsula velika 40 centimetara. Kapsula je stavljena u temelje tadašnje palače Schlesinger, a sadrži nekoliko vrlo zanimljivih predmeta iz tog razdoblja.

U kapsuli je pronađen tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku u kojem se daje dragocjen presjek tog vremena – povelja koja svjedoči vladavini cara Franje Josipa i bana Khuena-Hedervaryja, cjenik robe i usluga te informacije o investitoru i izvođačima radova, ali i blagoslov za zgradu te sve osobe koje će obitavati u njoj.

Uz tekstualni sadržaj, u kapsuli su pronađene i izvorne novine “Obzor”, tiskane 30. svibnja 1891. godine, novine “Agramer Zeitung” te krajcari cara Franje Josipa I.

Sviđaju vam se fotografije portala Lice Grada? Pogledajte našu bazu zagrebačkih fotografija smještenu na portalu licegrada.media gdje možete pronaći više od 50.000 raznih kadrova sa zagrebačkih ulica!

Istražite Lice Grada: