Sve objaveTunel Grič je u kratkom periodu postao dom mnogobrojnim događajima

Tunel Grič je u kratkom periodu postao dom mnogobrojnim događajima

U srpnju 2016. godine smo govorili o novoj turističkoj senzaciji u centru Zagreba. Priča je počinje s otvaranjem tunela Grič sa strane Mesničke ulice koji je vodio do Tomićeve 5a. Iako je tunel zapravo vodio skroz do Radićeve, na to smo morali pričekati još neko vrijeme.

Tunel je dugačak 350 metara, širine 3.2 metra (u središnjem dijelu širina iznosi čak 5.5 metara), površine 2100 metara kvadratnih. Iako ga mnogi zovu “Tunelom u Mesničkoj”, službeni naziv je Tunel Grič. Tunel je dosta monoton, jedino što se ističe je moderni wc te jako zanimljivi originalni natpisi na oronulim zidovima tunela – veliki palac gore za ostavljene natpise!

Zagrebački umjetnici su se potrudili da prostor oko tunela bude uređen, te su izlazi iz tunela, koji vode u Art park, genijalno oslikani.

U međuvremenu, i druga strana tunela, koja vodi sve do Radićeve ulice, je otvorena. Time je ovaj tunel otvoren u punom profilu, te ljeti omogućava osvježavajuć spoj između Mesničke i Radićeve, te na trenutke vraća u povijest kada je ovaj tunel imao posve drugačiju svrhu.

Ulaz u tunel iz dvorišta u Radićevoj 19

Tunel grič je u svega par mjeseci postao vrlo popularno mjesto koje je unutar svojih zidova ugostilo nekoliko velikih događaja. Mi smo posjetili nekoliko njih, a počinjemo s najpopularnijim – Advent u tunelu Grič.

U ožujku smo svjedočili prvom zagrebačkom Festivalu svjetla, koji se smjestio na nekoliko lokacija u centru grada. Naravno, tunel Grič je bio neizostavno mjesto za ovakvu vrstu događaja.

Čarobna šuma u Tunelu Grič

Čarobna šuma u Tunelu Grič

Zadnja manifestacija u tunelu Grič, koju smo posjetili u svibnju, je Floraart. Znamo da je dom ovom događaju u parku Bundek, no ove godine je dio cvjetne bajke preseljen u najpopularniji zagrebački tunel.

Bilo je tu još evenata u tunelu Grič, no bitno je napomenuti da je ovo mjesto u relativno kratkom roku postalo pravi hit i mamac za brojne organizatore koji djelić svojih manifestacija žele ubaciti i u ovaj tunel. Pozdravljamo ovakave poteze, lijepo je vidjeti da nekada zaboravljeni tunel danas ima prekrasnu svrhu.

Naslovne teme