Jedinstveni koncertni program Sevdah u Lisinskom u uvijek rasprodanoj Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održat će se trinaesti put.

U interpretacijama eminentnih pjevača sevdaha osjetit ćemo svu ljepotu sevdalinki – bosanskih, tradicionalnih i gradskih ljubavnih pjesama. Publici u Zagrebu pjevat će NedžadSalković (poznatiji kao „princ sevdaha“, prepoznatljiv po vrsnoj interpretaciji sevdalinki pa i one kultne, „Ne klepeći nanulama“), potom legendarni Nedeljko Bilkić, ali i druga velika pjevačka imena: Izeta Milišić, Esad Kovačević, Marija Šestić, Pavao Anić, Elma Hadžić, Ivan Jelić, Azra Husarkić… Pjevače će pratiti vrhunski 12-eročlani orkestar maestra Dinka Mujanovića.

Dio koncerta posvećen je proslavi jubileja, 60. godišnjice vrhunske glazbene karijere Nedžada Salkovića, koji će za ovu priliku imati i zanimljive goste.

Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ „bosanska“ zemljopisno određuje autohtonost sevdalinke, riječ „gradska“ urbanost, a riječ „ljubavna“ sadržajnu tematiku. Riječ sevdalinka nastala je od turske riječi „sevda“, što znači ljubav. U glazbenom pogledu sevdalinku odlikuje lagani, spori ili umjereni tempo i bogata harmonija, koji u slušatelju pobuđuju melankoličan osjećaj. Svojom strukturom sevdalinke su vrlo kompleksne pjesme, pune emocija, a tradicionalno se izvode s puno strasti, uz jedan žičani instrument (saz) ili manji orkestar (harmonika, violina, gitara, flauta ili klarinet, kontrabas i doboš). Pjeva ih isključivo jedan glas. Tekstovi sevdalinki su balade, obično posvećene zaljubljivanju ili nesretnoj ljubavi.

Zagrebačka publika imat će priliku 7. studenoga poslušati pjesme koje „diraju u srce“, a neke od njih su: Žute dunje, Tebi, majko, misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostara grada, S one strane Plive, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, na voće, Jutros mi je ruža procvjetala, Kad ja pođoh na Bembašu, Vino piju age Sarajlije i mnoge druge. Ne propustite emocionalnu večer za pamćenje.

Istražite Lice Grada: