Tjedne preporuke: Samo knjige, molim!

Stigao je tjedan kojem se radujem već više tjedana. Najava koja slijedi spremna je već duže vrijeme i nadam se da ću vam prenijeti dio vlastitog entuzijazma. Naime, cijeli ovaj tjedan u znaku je Zagreb Book Festivala koji počinje 22. i traje sve do 28. svibnja. U vremenu kad se sve digitalizira i svijet juri naprijed, neprestano živim u strahu za knjigu – dobru, staru knjigu koja ima požutjele i izlizane korice, miriše na iskustvo i krije u sebi cijeli jedan svemir. Odlučila sam učiniti preporuku malo posebnijom i izdvojiti  događaje koje i sama namjeravam posjetiti, a sve ostale događaje možete pronaći na stranici festivala.

22. svibnja, u ponedjeljak, na Ljetnoj pozornici Muzeja za umjetnost i obrt u 20 h počinje panel diskusija pod naslovom Žene, manjine i ostatak svijeta na kojoj sudjeluju Erica Fischer, Karl-Markus Gauss i Ece Temelkuran,a moderira Morana Kasapović. Cilj tribine je ukazati na činjenicu da turbulentna razdoblja povijesti uvijek na marginu izguraju slabije, ali književnost njihove sudbine stavlja u fokus. Uvijek je vrijedno i uvijek jednako nužno ukazati na položaj žene. Čak i kad živimo u vremenu koje se prikazuje kao vrhunac slobode, granice se trebaju pomicati. Žene mogu i trebaju još jače grabiti naprijed!

Muzej za umjetnost i obrt

U srijedu, 24. svibnja,  također na Ljetnoj pozornici, u 18 h počinje predavanje Roba Riemena. Pod naslovom Razaranje kulture čitanja – zločin stoljeća nesumnjivo se krije intrigantno i jako aktualno predavanje. Kultura, ne smijemo zaboraviti, počiva na čitanju. I to kritičnom čitanju. Srednjoškolska jurnjava kroz kanon, oprostite mi na izravnosti, ne vodi nas ka kritičkoj čitateljskoj svijesti.  Problem toga osjetila sam na vlastitoj koži. Čitajmo! Jer samo tako opstajemo!

27. svibnja u 18 h Rade Šerbedžija predstavlja zbirku poezije Stranac. Koliko se da naslutiti iz programa, s njim dolazi i bend, a dodano je i da je riječ o izabranim pjesmama. Kad je riječ o slavnim osobama koje pišu, ponekad sam skeptik. Ali za Radu uistinu mislim da je čovjek prepun duha i odlazim prepuna znatiželje!

Ovo je samo dio svega što se nudi. Ja vas uistinu od sveg srca pozivam da pokažemo kako smo čitalački narod, kako pratimo svijet i literarne trendove. Istinski mislim da Zagreb može uveličati festival. Da ne mislim, ne bih ovdje došla živjeti, raditi i stvarati.

Tekst: Ivana Granić

Comments

comments