U potresu koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio grad Zagreb, teško je oštećena palača Amadeo u Demetrovoj ulici u kojoj se nalazi Hrvatski prirodoslovni muzej. Kako je zgrada privrmeno neuporabljiva, muzej je prisiljen privremeno se preseliti na novu lokaciju. Više o preseljenju pročitajte u priopćenju koje prenosimo u cjelosti.

“Zgrada muzeja i dalje je neuporabljiva, a građu, s više od milijun primjeraka, od srpnja do prosinca selimo na novu lokaciju u Novom Petruševcu. Kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja na zgradi organizirano je podupiranje stubišta i kritičnih mjesta u zgradi.

Od podrhtavanja tla srušena je većina staklenih polica koje su padom oštetile primjerke beskralješnjaka izloženih u staklenim cilindrima, od kojih su neki pukli, pa je iz nekih iscurio konzervans i fiksator koji čuvaju trajnost bioloških mokrih preparata/eksponata. Osim zoološke građe na drugom katu, stradale su, nešto manje, mineraloška i petrografska građa te geološko-paleontološka građa, dok botanička građa smještena u Demetrovoj 3 nije oštećena u potresu. Oštećena je većina kostura ptica, te dermoplastični preparati ptica pjevica, a u čuvaonicama nije bilo većih oštećenja, osim u herpetološkoj i ihtiološkoj zbirci gdje je dio mokrog materijala nemoguće restaurirati. Cijela šteta je popisana i fotodokumentirana, ispražnjen je i pohranjen cijeli postav beskralješnjaka u čuvaonice, dok su dermopreparati počišćeni, dokumentirani i imobilizirani do restauracije.

Od geološko-paleontološke građe najviše je stradala “Zbirka fosilne flore sarmatskih naslaga Medvednice i Samoborskog gorja”, dio predmeta koje je prikupio Gjuro Pilar i opisao u monografiji “Flora fossilis Susedana“ 1883. godine. 
Od stradale minerološko-petrografske građe izdvajamo neke od najljepših primjeraka minerala, Vivijanit (N`Gaoundere, Kamerun) i kalcit, heliktit, siga (Jama Golubinka, Veliko Rujno, Velebit, Hrvatska).

Građa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja ima više od 1,4 milijuna primjeraka od kojih je 750.000 zaštićeno kulturno, a trenutno se priprema za pakiranje i selidbu. Već je dogovorena posudba manjeg broja aluminijskih i drvenih sanduka, u čemu pomažu i muzeji iz cijele Hrvatske, no još ih nemamo dovoljno.

Krajem 2018. završena je prva faza projekta “Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“. Dovršena je izrada projektne dokumentacije, kao podloge za drugu fazu projekta odnosno samu rekonstrukciju, dogradnju i opremanje Palače Amadeo. U potpunosti smo spremni za drugu fazu projekta koja se namjerava dijelom realizirati putem sredstava Europske unije odnosno prijave na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Postojeća dokumentacija predviđa cjelovitu sanaciju konstrukcije koja uključuje sve protupotresne mjere te smo u mogućnosti u relativno kratkom roku započeti sanaciju objekta.

U međuvremenu, svoje smo aktivnosti preselili u virtualni svijet. Posjetiteljima nastojimo približiti bogatu građu kratkim pričama vezanim uz muzejske predmete, a dosta smo orijentirani i na najmanje kako bi njima i njihovim roditeljima olakšali dane u izolaciji.

Putem online sadržaja predstavit ćemo dosad skrivene predmete našeg novog stalnog postava, načine obrade materijala, restauracije građe koja je zanimljiva kao i samo prepariranje, ali i znanstvene metode istraživanja i obrade materijala koji prikupljamo za fundus našega muzeja.

I dalje ćemo Vas redovito obavještavati o događanjima u Muzeju te Vas ovim putem pozivamo da ostanete u svojim domovima i pratite upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera za civilnu zaštitu.”

Istražite Lice Grada: