Tena Novak ansambl okuplja kompozitorica, violinistica i slikarica Tena Novak Vincek, u ožujku 2015., s ciljem stvaranja i izvođenja originalne autorske glazbe. Svrha produkcije ovog ansambla je širenje otvorenog i iskrenog glazbenog izričaja punog ljubavi prema izvođenju i stvaranju glazbe, neopterećenog klasifikacijama, pa je tako ova glazba smještena osim u koncertne dvorane, i u klupske prostore, u vanjske prostore, i kazališne i multimedijalne prostore. Ovaj ansambl nerijetko prate vizualni, slikovni i plesni izričaji.

„Svaka skladba ujedinjava zaseban karakter – od elegičnog i sjetnog do dramatičnog, cirkuskog, grotesknog i agresivnog, nerijetko graničeći s glazbenom programnošću, ali i zakonitostima filmske glazbe. Skladateljska paleta Tene Novak Vincek pri tome je iznimno zaigrana i neopterećena regulama, uz inzistiranje na melodiji koje se ipak uspostavlja kao stanovito pravilo. Razdijeljen na manje sastave, uglavnom duete i trija, ansambl svojim specifičnim zvučnim bojama i izražajnim potencijalima u punoj snazi i spremnosti odgovara na zahtjevan autorski rukopis Tene Novak Vincek, te podjednako dobro iznosi motorične polifone bravure, kao i blokove snažne impresionističke pastoznosti.“

Martina Bratić za časopis Cantus 2015.

Program
Suita za klarinet violinu i klavir (2016.)

Sjetna tema
Epski krug
Tok svijesti
Uspavanka
Radosna lepršavost
Minimalistični most
Reminiscencija sjetne teme
Epski krug

Kompozicija se sastoji od niza stavaka ili više manjih djelova različitih karaktera povezanih u jednu cijelinu, i po tome sadrži značajke klasične forme suite, no od drugih značajki se ipak modernistički udaljuje, i izvodi se bez pauze između stavaka, odnosno kao samostalna progresivna kompozicija. Poveznice stavaka i ono što čini cjelovitu formu su teme koje se po stavcima iznose u različitim karakterima, te se različiti djelovi tematski neočekivano miješaju.

Kada? 19. rujna 2019. godine u 20 sati
Gdje? Kulturni centar Mesnička (Mesnička 12)

Tekst i više informacija: Tena Novak ansambl, promocija albuma “Cognitions”

– Google oglasi –