Svečanom izložbom otvoren Umjetnički paviljon u Zagrebu

Jedna od prvih zagrebačkih znamenitosti koju vide turisti koji u Zagreb stižu vlakom je – Umjetnički paviljon. Pogled preko Trga kralja Tomislava ide sve do prekrasne građevine koja je jedan od najpoznatijih zagrebačkih simbola. Riječ je o Umjetničkom paviljonu koji se na današnji dan, 15. prosinca 1898. godine, otvorio reprezentativnom izložbom Hrvatski salon

Povijest Umjetničkog paviljona seže do 1895. godine kada je Društvo umjetnosti pozvano da sudjeluje na izložbi u Budimpešti. Sljedeće godine je raspisan javni natječaj za izgradnju paviljona za umjetnine i povijesne spomenike.

Na nagovor Bukovca, hrvatski umjetnici traže da se u Pešti sagradi vlastiti, poseban montažni umjetnički paviljon čiji će se željezni kostur poslije izložbe prenijeti u Zagreb. Paviljon umjetnosti u Budimpešti podigla je tvrtka Danubius prema nacrtima mađarskih arhitekata Korba i Giergla. Nakon završetka izložbe, željezni skelet hrvatskoga paviljona prenosi se u Zagreb.

Raspisuje se natječaj za podizanje zagrebačkog Umjetničkoga paviljona, a radovi su povjereni bečkim arhitektima Hellmeru i Fellneru (poznatim projektantima kazališnih zgrada). Gradnju su izveli zagrebački graditelji Honigsberg i Deutch, pod nadzorom gradskog inženjera M. Lenucija.

Tijekom dvije godine – 1897. i 1898. dovršena je zgrada Umjetničkoga paviljona da bi se svečano otvorila 15. prosinca 1898. reprezentativnom izložbom Hrvatski salon.

Slične objave