Ako samo malo “prošetamo” internetskim prostranstvima, lako možemo doznati osnovne informacije o nekadašnjem zagrebačkom gradonačelniku Većeslavu Holjevcu. Rođen 1917. godine, Holjevac je bio hrvatski političar i pisac, proglašen narodnim herojem 1952. godine za vrijeme aktivnosti u NOB u Drugom svjetskom ratu, a dužnost gradonačelnika Zagreba je obnašao od 1952. do 1962. godine.

Za vrijeme svog mandata, provodio je velike urbanističke projekte, zbog čega se često kaže da je za njegova mandata “Zagreb prešao Savu”.

1994. godine, južni ulaz u Zagreb (preko Mosta slobode) dobio je spomenik Većeslavu Holjevcu za čiji je rad zaslužan kipar Zvonimir Gračan, a prema idejnom rješenju arhitekta Branka Silađina.

Brončana portretna skulptura nalazi se unutar portala koji simbolizira ulaz u grad s pozadinskim vizurama grada, gdje se posebno ističe zagrebačka katedrala, Grič, Glavni kolodvor, te naravno – Medvednica.

Sviđaju vam se fotografije portala Lice Grada? Pogledajte našu bazu zagrebačkih fotografija smještenu na portalu licegrada.media gdje možete pronaći više od 50.000 raznih kadrova sa zagrebačkih ulica!

Istražite Lice Grada: