Zgrada Hrvatskog instituta za povijest, koji se nalazi na Gornjem gradu u ulici Opatička 10, impresionira svojom pojavom. Riječ je o jedinstvenoj zgradi bogate povijesti i vrijednosti, a krase ju Zlatna dvorana, Pompejska dvorana i Renesansna soba, a prostorije služe za održavanje znanstvenih skupova i koncerata.

Ispred same zgrade se nalazi prekrasna željezna ograda koja je iskovana u renesansnom stilu u zagrebačkoj Obrtnoj školi. Iznad samog ulaza nalazi se grb Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Insistut se nalazi u palači koja nosi naziv Vojkffy-Paravić, a koja je izgrađena 1840. godine. Palača je 1882. godine sjedište Odjela za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade, a dobila je ime po kraljevskom savjetniku Josipu Vojkoviću/Vojkffy i po njegovoj kćerki koja je nasljedila palaču – Ani Paravić.

Nakon što je imenovan odjelnim predstojnikom, Iso Kršnjavi ju je dao preurediti prema nacrtima Hermanna Bollea, koji je sačuvao osnovu palače i glavne elemente klasicističkog stila. Ideja Ise Kršnjavog je bila da se likovnim sredstvima izraze kultura antike, renesanse, humanizma i kršćanstva kao temelj prosvjetne politike 19. stoljeća.

Sviđaju vam se fotografije portala Lice Grada? Pogledajte našu bazu zagrebačkih fotografija smještenu na portalu licegrada.media gdje možete pronaći više od 55.000 raznih kadrova sa zagrebačkih ulica!

Istražite Lice Grada: