Rad “Panacea /( pjesme i napitak” rezultat je istraživanja kontaminiranih tla i voda realiziran kao audiovizualna izvedba. Univerzalni lijek, Panaceu, prepoznajemo u postupku bioremedijacije – metodi koji se koristi za ”liječenje” kontaminiranih medija, uključujući vodu, tlo i podzemne materijale, mijenjanjem okolišnih uvjeta kako bi se potaknuo rast prisutnih mikroorganizama koji razgrađuju zagađivače.

Materijali ovog rada prikupljeni su kroz istraživanje, posjete relevantnim lokacijama (Zagrebačke otpadne vode, naftne bušotine u okolici Ivanić Grada), razgovore sa stručnjacima i laboratorijski rad u suradnji s biologinjom Korom Dvorski. Video materijal nastali su snimanjem posjećenih lokacija i mikroskopiranjem raznih uzoraka vode s područja Grada Zagreba te aktivnog mulja – mase koja sadrži mikroorganizme koji razgrađuju otpadne vode. Potaknuti gibanjem mikroorganizama, zamišljamo njihovu koreografiju i razvijamo eksperimentalni zvuk. Audiovizualnu izvedbu smještamo u ambijentalnu instalaciju, višekanalno polje videa koji prikazuju mikroorganizme i njihova staništa. Pitamo se kako ukazivanjem na mikroorganizme možemo potaknuti razmišljanje o samoodrživosti i alternativama za ekološko djelovanje. Zanimaju nas poetike neljudskih aktera, značenja koja im upisujemo i učinci koje oni proizvode.

Program se izvodi u sklopu projekta “Svi za Pogon – Pogon za sve!” i dio je Participativne Pogonove sezone 2019. sufinancirane sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Kada? 21. rujna 2019. godine u 18 sati
Gdje? Pogon Jedinstvo, Trnjanski nastip bb

Tekst: Tin Dožić i Luana Lojić: Panacea /( pjesme i napitak

Istražite Lice Grada: