GalerijaPrvi put u povijesti dvije žene članice Kravat Pukovnije

Prvi put u povijesti dvije žene članice Kravat Pukovnije

Svake godine s nestrpljenjem iščekujemo početak novog Zagrebačkog vremeplova koji, osim što označava ulazak u toplije vrijeme i duže dane, oživljava mnoge lokacije po gradu. Gornji grad je vjerojatno najživlji za vrijeme te manifestacije, a jedan od najzanimljivijih događaja u sklopu Zagrebačkog vremeplova je Smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije.

U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata koji se zbivao u 17. stoljeću, hrvatska laka konjica, poznata po iznimnom junaštvu, pristupila je francuskoj vojci. Izvorne vještine i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su utemeljenjem hrvatske pukovnije “Royal Cravates”, koja je djelovala us klopu francuske kraljevske vojske 1664. godine. Vojna odora bila je prepoznatljiva po crvenom rupcu, tj. kravati koju su djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat. Zbog toga se s razlogom kaže da, danas gotovo nezaobilazni modni dodatak svakog muškarca, potječe baš od tih hrabrih hrvatskih vojnika.

Sada, kada smo vas malo upoznali s Kravat pukovnijom, pozivamo vas da prisustvujete svečanoj ceremoniji smjene straže koja se odvija svaku subotu i nedjelju u 12 sati na Markovomg trgu. Straža se postavlja na poznate zagrebačke lokacije, od Markova trga preko glavnog zagrebačkog trga te do Gospina kipa na Kaptolu.

No, ova godina je po nečemu vrlo specifična za Počasnu satniju Kravat pukovnije. Po prvi put u povijesti, dijelom Počasne satnije Kravat pukovnije postale su i dvije žene, koje su uspješno prošle cjelokupnu selekcijsku izobrazbu. Zahvaljujući djevojkama Aniti Vencl (20) i Nedi Budaš (36), smjena straže od ove godine ima dodatni razlog zašto trebate svjedočiti ovom povijesnom događaju koji će ove godine trajati do 01. listopada.

Smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije je, s razlogom, velika atrakcija među turistima!

U nastavku slijedi ostatak fotografija…

Naslovne teme