U utorak 20. studenog u 11:00 sati bit će položen vijenac na grobu Marije Jurić Zagorke na Mirogoju, a u 18:00 sati dodjeljuje se Nagrada za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

U četvrtak, 22. i nedjelju, 25. studenog od 11:00 do 16:00 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 23. i 24. studenog održat će se književno – znanstveni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve?“.

Više je razloga da se ovogodišnja temu skupa posveti pitanju kako predstaviti Zagorkin život, djelo i javni angažman u popularnoj kulturi i kulturnim industrijama. Koncepti „muzeja žena“ i „muzeja ženske kulture“, koji su rijetko feministički usmjereni, javnosti predstavljaju (zaboravljene, zatajene i negirane) pojedinke i njihov doprinos općoj kulturnoj baštini i političkoj povijesti. Svjedoci smo brojnih izazova, mogućnosti i ograničenja koje nude sve brojniji digitalni i živi arhivi (living archives), interaktivni i drugi muzejski programi koji angažiraju posjetitelje, osobito oni projekti koji prate, dokumentiraju i osnažuju rad civilnih udruga

Sva događanja odvijaju se u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8.

U skladu s temom ovogodišnjih Dana Marije Jurić Zagorke posjetitelji će moći posjetiti dvije tematske šetnje Zagrebom U petak, 23. studenog imat će priliku prošetati s Gornjogradskim coprnicama. Svoj dolazak možete najaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili na broj telefona 098 433 121, te ćete tada saznati mjesto i vrijeme sastanka. Kontakt osoba je Ana Zbiljski. Broj mjesta je ograničen.

U nedjelju, 25. studenog u 11:00 sati na Trgu bana Jelačića ispred spomenika banu započet će šetnja „Zagorkinim tragom kroz Zagreb“ pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec, koja će završiti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Za ovu šetnju nije potrebna prijava.