Ono što se nagađalo, pa i potvrdilo, nekoliko dana nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine, ostvarilo se 17. travnja 2020. godine nešto prije 18. sati. Kao što svi znamo, u potresu je srušen vrh južnog tornja Zagrebačke katedrale, dok je vrh sjevernog tornja teško oštećen, te je kao takav bio prijetnja za sigurnost. Gotovo mjesec dana od potresa i nakon nekoliko dana odgađanja, uklonjen je vrh sjevernog tornja.

Fotografije iznimno zahtjevne operacije uklanjanja vrha sjevernog tornja možete pogledati u članku Zahtjevnom operacijom uklonjen vrh sjevernog tornja Zagrebačke katedrale,

Dio iz članka “Gradnja kaptolske stolne crkve koja je, s prekidima, trajala puna dva stoljeća” bloga Stari Zagreb:

“Često je u fokusu srednjovjekovnog Kaptola bila izgradnja najmonumentalnijeg građevinskog spomenika u doba gotike na području srednjovjekovne Slavonije, a danas jednog od najpoznatijih zagrebačkih, ali i hrvatskih simbola. Uz prekide je gradnja katedrale, ili stolne crkve, trajala puna dva stoljeća, a gradila se u ranogotičkom stilu u vrijeme kada se po Europi dižu gotičke katedrale.”

Ostatak članka možete pročitati OVDJE.

Katedrala nekoliko dana nakon potresa
Dio vrha južnog tornja koji je pao u potresu 22. ožujka 2020. godine

U nastavku pogledajte 22 fotografije Zagrebačke katedrale koje su snimljene unatrag nekoliko godina, a koje sadrže kadrove koje ćemo pamtiti do kraja života.

Sve fotografije koje ste upravo vidjeli, kao i ostalih desetak tisuća zagrebačkih fotografija, možete pogledati i na portalu licegrada.media.

– Google oglasi –