Ono što se nagađalo, pa i potvrdilo, nekoliko dana nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine, ostvarilo se 17. travnja 2020. godine nešto prije 18. sati. Kao što svi znamo, u potresu je srušen vrh južnog tornja Zagrebačke katedrale, dok je vrh sjevernog tornja teško oštećen, te je kao takav bio prijetnja za sigurnost. Gotovo mjesec dana od potresa i nakon nekoliko dana odgađanja, uklonjen je vrh sjevernog tornja.

Fotografije iznimno zahtjevne operacije uklanjanja vrha sjevernog tornja možete pogledati u članku Zahtjevnom operacijom uklonjen vrh sjevernog tornja Zagrebačke katedrale,

Dio iz članka “Gradnja kaptolske stolne crkve koja je, s prekidima, trajala puna dva stoljeća” bloga Stari Zagreb:

“Često je u fokusu srednjovjekovnog Kaptola bila izgradnja najmonumentalnijeg građevinskog spomenika u doba gotike na području srednjovjekovne Slavonije, a danas jednog od najpoznatijih zagrebačkih, ali i hrvatskih simbola. Uz prekide je gradnja katedrale, ili stolne crkve, trajala puna dva stoljeća, a gradila se u ranogotičkom stilu u vrijeme kada se po Europi dižu gotičke katedrale.”

Ostatak članka možete pročitati OVDJE.

Katedrala nekoliko dana nakon potresa
Dio vrha južnog tornja koji je pao u potresu 22. ožujka 2020. godine

U nastavku pogledajte 22 fotografije Zagrebačke katedrale koje su snimljene unatrag nekoliko godina, a koje sadrže kadrove koje ćemo pamtiti do kraja života.

Sve fotografije koje ste upravo vidjeli, kao i ostalih desetak tisuća zagrebačkih fotografija, možete pogledati i na portalu licegrada.media.

Sviđaju vam se fotografije portala Lice Grada? Pogledajte našu bazu zagrebačkih fotografija smještenu na portalu licegrada.media gdje možete pronaći više od 50.000 raznih kadrova sa zagrebačkih ulica!

Istražite Lice Grada: