Na današnji dan 1909. godine na Medvednici započeo s radom sanatorij Brestovac kada je u lječilište primljeno prvih 40 bolesnika, a ubrzo je zbog sve većeg broja oboljelih od tuberkuloze broj ležaja porastao, a sanatatorij proširio.

Brestovac 2012. godine

U gradnji je sudjelovao cijeli grad: zemlju na Medvednici darovao je šestinski vlastelin Miroslav Kulmer, a novac je prikupljan na priredbama i lutrijom, te prodajom slika koje su darovali Bukovac, Iveković, Crnčić i Medović. Okružna blagajna za osiguranje radnika u Zagrebu bila je organizator, a gradnju je vodio arhitektonski ured Benedik i Baranyai.

Brestovac 2012. godine
Brestovac 2012. godine

Izgradnju sanatorija inicirao je liječnik i dobrotvor Milivoj Dežman iz ljubavi prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki pl. Šram, koja mu je i umrla na ruka u Brestovcu. Zbog te priče može se reći da je sanatorij Brestovac poput „zagrebačke klinike Schwarzwald“. Nije velika pogreška ako ga tako i nazovemo, jer se uz samo lječilište u njemu je nalazila knjižnica, kino-dvorana, ali i gospodarski objekti poput mljekare, pekarnice ili farme svinja.

Brestovac 2012. godine

Lječilište Brestovac bio je prvi korak u organiziranoj borbi protiv tuberkuloze, a uvelike je pridonio smanjivanju stope smrtnosti od tuberkuloze u Zagrebu.

Brestovac 2012. godine
Brestovac 2012. godine
Brestovac 2013. godine

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Brestovac je poslužio kao bolnica za ranjenike – Nijemce, domobrane i ustaše. Partizani su 1945. smaknuli sve pacijente koje su zatekli. Osoblje su poštedili. Bolnica je kasnije služila partizanima za njihove ranjenike. Šezdesetih godina prošlog stoljeća lječilište je zauvijek zatvorilo svoja vrata.

Brestovac 2012. godine
Brestovac 2012. godine
Brestovac 2012. godine
Brestovac 2012. godine

U današnje doba kompleks Brestovac je zapušten i derutan, često se koristi za „paintball ratovanja“ o čemu svjedoče brojne mrlje po zidovima i okolici, te čeka novo vrijeme kako bi se očuvao barem dio povijesti iz suživota grada i njegove gore.

Brestovac 2012. godine

O autoru teksta: Vedran Danko diplomirani je profesor povijesti s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Kao rođeni Zagrepčanin zaljubljen je u svoj rodni grad, njegovu prošlost i sve što On predstavlja. Uživa u zelenilu i prirodi svoga rodnog grada i veseli se svima koji poštuju, cijene i vole Zagreb bilo da tu žive ili su samo u posjeti.