Predavanje u Arheološkom muzeju na temu istraživanja na kanopskim vazama

Arheološki muzej u Zagrebu vas poziva na predavanje “Tragovi mumija – Prezentacija najnovijih paleoradioloških istraživanja na kanopskim vazama iz Arheološkog muzeja u Zagrebu”.

Predavanje će se održati u petak, 31. kolovoza 2018. godine, u 18 sati u Velikoj dvorani muzeja.

U Egipatskom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu čuvaju se kanopske vaze, dio grobne opreme starih Egipćana, nazvane prema jednom od odvojaka rijeke Nila. U kanope su se odlagali unutarnji organi izvađeni pri mumificiranju, a cijeli je postupak imao za cilj oslobađanje duše iz tijela. Kanope su se postavljale na četiri strane oko sarkofaga. U njih su se odlagali jetra, pluća, želudac i crijeva, jer se vjerovalo da su to organi povezani s ovozemaljskim životom te da su na neki način smetnja pri elevaciji duše u nebo.

Paleoradiološka istraživanja provedena su na četiri kanopske vaze iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, u kojima su pronađeni mumificirani ljudski ostaci, usporedbom tri standardne radiološke metode rendgenom, CT-om i magnetnom rezonancom.

Predavači:

Frank Rühli, Dr. med., ravnatelj Instituta evolucijske medicine Sveučilišta u Zürichu, suvoditelj Švicarskog projekta mumija, vodeći je svjetski stručnjak u istraživanju mumija i mumificiranih ostataka.

Mislav Čavka Dr. med, radiolog u Kliničkoj bolnici Dubrava. Doktorirao je na RTG i CT istraživanjima ljudskih mumija iz staroegipatske zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu.