U ORIS Kuća arhitekture održat će se predavanje “Čudo drvo” ruskog arhitekta Nikolaya Belousova.

O predavanju

Prije nekoliko godina u središnjoj Njemačkoj, arheolozi su otkrili nekoliko jama iz doba Neolitika. Radio – karbonska analiza pokazala je kako su stare više od 7 tisuća godina. Ti su ljudi koristili kamene sjekire, ali su već tad spajali balvane na isti način na koji ih spajamo i danas – chopping in a bowl. Neizmjerno me inspirira takav način proizvodnje. Koristim balvan – preteču svih konstruktivnih tehnologija i uostalom još uvijek suvremenu tehnologiju, , koja odgovara mojim oblikotvornim sklonostima.

U našim projektima primjenjujemo zaboravljene tehnike 17. i 18. stoljeća. Ponekad ih pronalazimo u literaturi, ali ako arhitekt osjeća drvo, tehnološka rješenja razvijaju se sama, i tad, zahvaljujući restauratorima, doznajemo kako su ih koristili majstori iz prošlih stoljeća. To je zanimljivo, ali nije jedina svrha. Cilj je kombiniranje isprobanih i provjerenih tehnologija s modernim shvaćanjem arhitekture kako bi se stvorio neobičan prostor zbog kojeg ćete doživjeti nova iskustva, “gubiti tlo pod nogama” i čak promijeniti život.

Teško je izumiti nešto novo u tako temeljito proučenom području poput stambenog projektiranja, ali mi se čini da drvo daje tu mogućnost i da je zbog toga sada ponovno univerzalno primjenljivo – istovremeno s novim, ali i tradicionalnim tehnologijama.

Nikolay Belousov

Kako bi kreirao svoje objekte, arhitekt Nikolay Belousov odlučio se za tradicionalnu i pretežno rusku graditeljsku tehnologiju – brvnaru. Naknadno mu se pridružio i sin Vladimir, pritom u potpunosti dijeleći očevu strast prema drvu kao živućem, čistom materijalu koji u sebi sadrži različite mogućnosti. U Belousovim djelima, paradoksalno, ali ne i kontradiktorno, kombiniraju se drevno shvaćanje i modernističko oblikovanje forme. Uz pomoć arhajskog debla, stvaraju moderne prostore i volumene, a svaki od tih prostora sadrži vlastita otkrića i shvaćanje.

Predavanje će se održati u četvrtak, 25. listopada 2018. godine s početkom u 19 sati.

Sadržaj donosi:

 

Istražite Lice Grada: