Šetnja proljećem okupanim zagrebačkim ulicama poseban je doživljaj za posjetitelje iz Hrvatske i svijeta, ali i same Zagrepčane. Za sve one koji bi već sada rado prošetali Zagrebom, podsjećamo na mogućnost virtualne šetnje uz mobilnu aplikaciju  Pozdrav iz Zagreba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Aplikacija je izrađena korištenjem starih razglednica Zagreba iz Grafičke zbirke NSK koja čuva više od 150 tisuća razglednica različitih motiva, uglavnom hrvatskih gradova i mjesta, od onih najstarijih s kraja 19. stoljeća do suvremenih. Grafička zbirka NSK posjeduje i velik broj razglednica grada Zagreba, a u digitalnom obliku dostupno je skoro 300 razglednica našega glavnog grada na portalu Digitalne zbirke NSK. Upravo su stare razglednice poslužile kao inspiracija za izradu ove besplatne mobilne aplikacije koja je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku.

Nakon preuzimanja aplikacije Pozdrav iz Zagreba možete odabrati novu ili staru kartu Zagreba iz 1926. godine i krenuti u virtualno istraživanje deset prekrasnih zagrebačkih lokacija – Ilice, Kaptola, Kamenitih vrata te trgova bana Josipa Jelačića, Marka Marulića, kralja Tomislava, Nikole Šubića Zrinskog, Petra Preradovića, Republike Hrvatske i svetog Marka. Po odabiru lokacije upoznajte se i s njezinim znamenitostima, arhitektonskim i kulturnim spomenicima zabilježenim na razglednicama, a pet razglednica svake lokacije možete i podijeliti s obitelji i prijateljima.  

Aplikacija je dostupna za Android uređaje na Google playu i mikro stranici http://pozdravizhrvatske.nsk.hr/zagrebapp/. Svi koji nemaju pametne telefone ili Android uređaje, virtualno mogu prošetati Zagrebom i na istoimenom portalu Pozdrav iz Zagreba.

Slanje razglednica svima kojima nedostaje Zagreb u proljeće dobar je način da obilježite i skori rođendan grada.

Istražite Lice Grada: