VijestiAktualnoPoezija u gradu - u spomen hrvatskom književniku Augustu Šenoi

Poezija u gradu – u spomen hrvatskom književniku Augustu Šenoi

Sedam mjeseci od potresa, 22. listopada, u  Zagrebu je počeo projekt “Poezija u gradu” posvećen velikanu hrvatske književnosti Augustu Šenoi.

S poštovanjem i zahvalnošću u spomen ovom jedinstvenom književnom velikanu bit će na city light površinama osvijetljene neke od njegovih najljepših pjesama: Zagrebu, Tri riječi, Budi svoj, Sunce i zvijezde i Srce pjesnikovo. Građani će pjesme moći čitati na plakatima u Draškovićevoj ulici, Vlaškoj ulici, na Trgu kralja Tomislava- Glavni kolodvor, na Mažuranićevom trgu, Rooseveltovom trgu, kod Avenue Malla te na Savskoj cesti, a  sve do 5. studenog 2020.

August Šenoa umro je u 43. godini života od posljedica upale pluća od koje je obolio kada je uz predan i intenzivan književni rad i kao požrtvovni gradski vijećnik po hladnoći skrbio za unesrećene u velikom zagrebačkom potresu 1880. godine. Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, razdoblje u kojemu je aktivno djelovao naziva se Šenoino doba.  

Projekt Poezija u gradu iznikao je iz projekta Poezija to go koji je već pet godina aktivno prisutan u javnosti. Autorica oba projekta je književnica Sonja Zubović. Autorica vizualnih rješenja na plakatima je dizajnerica Tena Pezdevšek

Projekt je realiziran zahvaljujući financijskoj potpori ostvarenoj na natječaju Svjetlo na zajedničkom putu HEP- a.

Naslovne teme