Platforma 1postozagrad predlaže sajam na praznom platou Dolac

Platforma 1postozagrad predložila je da Zagreb dobije svoj tjedni, večernji sajam knjiga, stripova, filmova i nosača zvuka koji bi se održavao, na primjer: četvrtkom od 17 do 21 sat na u to vrijeme ispražnjenom platou Dolac.

U prijedlogu se još navodi:

Takvi sajmovi postoje u većini velikih europskih i svjetskih gradova.

Zagorkin sajam, nazvan u čast Marije Jurić Zagorke koja je na Dolcu i stanovala, mogao bi biti organiziran po uzoru na sajam antikviteta na Britancu.

Pogled na plato Dolac iz Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke

Zagorkin sajam mogao bi postati središnje i trajno mjesto za knjigu u javnom prostoru Zagreba.

Sajam bi ujedno imao gospodarski i turistički potencijal postati najveći sajam knjiga na otvorenom u Hrvatskoj.

OBRAZLOŽENJE:

Predlažemo da se Zagorkin sajam knjiga, stripova, filmova i nosača zvuka održava jednom tjedno, u kasnim popodnevnim i večernjim satima na u to vrijeme praznoj plohi tržnice Dolac.

Uvjeti plohe Dolca upravo su idealni za navedene sadržaje zbog tišine, prostornih kapaciteta, središnje lokacije itd.

Novi sajam bio bi nazvan u čast Marije Jurić Zagorke, književnice i novinarke koja je stanovala na Dolcu, a svojim djelom zadužila Zagreb i hrvatsku kulturu. Zagorka je uopće svojevrsni zagrebački brend koji se i na ovaj način može dodatno promovirati, a Zagreb od toga imati koristi.

Smještanjem Zagorkina sajma na praznu plohu Dolca, taj bi u popodnevnim i večernjim satima neiskorišteni javni prostor bio obogaćen novim i primjerenim sadržajem, a Zagreb dobio sajam kakav postoji u gotovo svim velikim europskim i svjetskim gradovima.

Dolac za vrijeme radnih sati

Predlažemo se da se Zagorkin sajam održava četvrtkom ili petkom od oko 17:30 do 21 sat.

Naime, tržnica Dolac u svom svakodnevnom ritmu radi do popodnevnih sati, a do oko 17 sati ploha je ispražnjena i oprana te od tada – prazna. Utoliko bi se Zagorkin sajam idealno nadovezao na radno vrijeme i nakon toga mogao trajati nekoliko sati.

Prazni Dolac

Predlažemo da se sajam ne održava vikendom, jer vikendom već postoji sajam antikviteta na Britanskom trgu, a cilj inicijative, osim aktivacije praznog Dolca, svakako je i dodatni sadržaj za grad u danima kada ga nema. Ukoliko bi se održavao vikendom, to bi onda trebalo biti subotom.

Predlažemo da Zagorkin sajam bude osnovan/organiziran upravo po uzoru na Sajam antikviteta na Britancu i operativno vođen od strane Tržnica Zagreb u čiju nadležnost spadaju sve gradske tržnice.

Sajam antikviteta na Britancu

U tome smislu formiranje Zagorkina sajma ne iziskuje praktički nikakva ulaganja, osim organizacijskoga angažmana zaposlenika/ica Tržnica Zagreb koje upravljaju prostorom Dolca.

Uspješnim vođenjem Zagorkina sajma, Tržnice, a onda i Grad Zagreb, mogu samo profitirati.

Osim što je prostor Dolca idealno mjesto za prelistavanje knjiga na otvorenom, sva infrastruktura za organizaciju sajma već postoji tj. ispunjeni su svi preduvjeti da se Zagorkin sajam pokrene odmah. Na primjer, Dolac je noću osvijetljen reflektorima čime bi se sajam neometano mogao odvijati i u večernjim satima, odnosno zimi kada mrak pada ranije; dostava bi bila rješena na identičan način kako se regulira dostava same tržnice itd.

Plato Dolac po noći

Predlažemo da Tržnice Zagreb, koje imaju i marketinški odjel, pravovremeno pokrenu promotivnu kampanju s ciljem popularizacije Zagorkina sajma i njegovog uspjeha.

Smatramo da je osnivanje Zagorkina sajma na Dolcu u javnom interesu, da je izrazito jednostavno ostvarivo te da može označiti početak kvalitetne artikulacije potencijala izuzetnog javnog prostora Dolca koji je u popodnevnim i večernjim satima mrtvi kapital.

U trenutku kada postane prepoznatljiv kao mjesto za knjigu u javnom prostoru Zagreba, Zagorkin sajam bi s vremenom mogao biti obogaćen i raznolikim popratnim aktivnostima vezanim uz knjigu, nosače zvuka, filmove i stripove, poput promocija, predstavljanja autora/ica i slično. Zagorkin sajam mogao bi biti i mjesto za povremene besplatne razmjene knjiga.

S obzirom na recentne porazne rezultate o praksi čitanja u Hrvatskoj, uspješni redoviti i trajni tjedni sajam knjiga također bi doprinio popularizaciji knjige i čitanja, a brendiranjem sajma Zagorkinim imenom stvorila bi se nova i prepoznatljiva zagrebačka vrijednost tj. nadogradio kulturni kapital Zagreba.

Uspješno vođen sajam omogućio bi i gospodarski i turistički razvoj.

1POSTOZAGRAD je volonterska platforma usmjerena na poboljšanja grada i javna dobra.

Izvor: 1postozagrad

Što kažete na ovu ideju? Umjesto praznog platoa dolac, bilo bi lijepo vidjeti sajam koji bi okupljao mnoge istomišljenike u poslijepodnevnim satima, na inače praznom platou Dolac.