HomeGalerijaFotoreportažaParomlin: Tužni kadrovi tvornice izgrađene na početku 20. stoljeća

Paromlin: Tužni kadrovi tvornice izgrađene na početku 20. stoljeća

Paromlin je jedan od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture koji je građen od 1906. do 1908. godine. Smješten je na slobodnu parcelu s južne strane Željezničkog kolodvora. Izgradnju je 1862. godine potaknula skupina zagrebačkih trgovaca predvođena Vatroslavom Egersdorferom.

*ove dvije fotografije su snimljene s istog mjesta: prva je snimljena 13. siječnja 2013., a druga 20. veljače 2013, te pokazuju zid koji je jednostavno “nestao”

Već godinama Paromlin zjapi prazan, te zbog lošeg stanja zbog neodržavanja, predstavlja tek opasnost za slučajne prolaznike. Nakon požara 1988. godine, Paromlin je započeo svoj tužan put prema kraju. Postojali su tek neki interesi za prenamjenom prostora Paromlina, no sve je ostalo samo na riječima. S godinama se o Paromlinu izvještava tek u crnoj kronici, a razlog su povremena urušavanja zidova.

U nastavku pogledajte kako Paromlin izgleda u proljeće 2021. godine.

Ivan Klindićhttp://licegrada.hr
Fotoreporter koji je svoju ljubav prema gradu i fotografiji odlučio spojiti 2013. godine kada je pokrenuo Lice Grada, da bi nekoliko godina kasnije to pretvorio u svoj posao koji svakodnevno živi. U slobodno vrijeme trči maksimirskom šumom i smišlja nove ideje i poslovne pothvate za platformu koju upravo čitate.

Naslovne teme

Google search engine