Ovaj tjedan „Okolo“ – Saznajte koja vas iznenađenja očekuju po gradu Zagrebu

Umjetnički projekt „Okolo“ i ovaj tjedan nastavlja s iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada. Nakon obilaska svjetlosno-zvučne instalacije „Singing Forest“ Ide Blažičko i Alexa Brajkovića u Parku Bele IV., murala uličnog umjetnika Afrike na Tepečićevim stubama, zelenih intervencija Lune Džidić „Baš je flora“ na Trgu sv. Marka 9 i Freudenreichovoj 1 te u Matoševoj 9 i na Kapucinskim stubama, Mačaka Gornjeg grada klasje&zite na zidovima restorana Pod gričkim topom i kafića Cinkuš te novog vunenog srca u Vitezovićevoj ulici, svratite do Martićeve 7 i zagledajte se u „Slikara sunca“, kipara Marka Gašparića koji se za ovu priliku poigrao spojem murala i skulpture.

Nakon Martićeve, na Strossmayerovom šetalištu (iznad bivšeg Art parka), križanju Tesline i Zrinjevca te Skalinske i Tkalčićeve pogledajte kako izgleda „Zagreb nakon“… kroz objektiv fotografa Ernesta Mazarekića, a u prolazu između Tomićeve ulice i Uspinjače poželite nešto lijepo u sklopu interaktivne instalacije Pavla Kuharića. U srijedu je na Gornji grad stiglo još crnih mačaka klasje&zite koje možete pronaći kako se penju po Zakmardijevim stubama, dok je troje metalnih vrata duž Radićeve ulice i na Stubama Franje Buntaka dobilo novo lice s potpisom uličnog umjetnika Borisa Bare

Ako pak u četvrtak zalutate u dvorište palače Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9, tamo ćete pronaći „Plesače“ kiparice Ana Marije Maravić, uz koje će 29. kolovoza i 3. rujna biti održani koncerti Zagrebačkih solista. Tom prigodom dr. sc. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, uz čiju se podršku „Okolo“ i održava, je izjavila: „Spajanjem ulične umjetnosti i kreativne scene, projekt „Okolo“ stvara jedinstveni doživljaj javnih gradskih prostora te predstavlja sjajni primjer povezivanja kreativnih i kulturnih industrija s turizmom. Posebno bih istaknula kako je ove godine „Okolo“ posvećen našem potresom „ranjenom“ Zagrebu koji, usprkos svim nedaćama, pronalazi snagu i pokazuje da je jači od svih izazova. U tom smislu smo odlučili ovogodišnje izdanje obogatiti glazbenom visokom umjetnošću. Naime, u dvorištu na Trgu sv. Marka br. 9, gdje će uskoro biti postavljena instalacija „Plesači“ koju čine stotine malih skulptura od terakote, 29. kolovoza i 3. rujna u 21:00 sat Zagrebački solisti održat će koncerte u sklopu projekta „Glazbeno dvorište“. Time smo na nesvakidašnji način dodatno povezali dvije neraskidive umjetnosti – glazbu i ples, ali i umjetničke i urbane intervencije. Emocije koje nam „Okolo“ donosi potvrđuju toliko puta dokazanu spoznaju o snažnoj emotivnoj vezi Zagrepčana i njihovoga grada, stoga pozivam sve da se, uz poštivanje epidemioloških mjera, prepuste individualnom umjetničkom istraživanju Zagreba.“
 
Nakon „Plesača“, u petak na vidikovcu pored gornje stanice Uspinjače dočekajte „Turiste“ od papira Maše Barišić, a u subotu, 29. kolovoza u Parku Bele IV., u sklopu instalacije „Singing Forest“, ne propustite završnu glazbenu intervenciju in situ Alexa Brajkovića.
  
Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!

Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci. 

Našu fotogaleriju možete pogledati u članku Velika fotogalerija: Pogledajte kako Projekt Okolo uljepšava lice grada Zagreba.

Slične objave