Otvorenje stadiona nazvanog po obližnjem parku Maksimir

Jedan od simbola grada Zagreba je GNK Dinamo Zagreb koji svoje domaće utakmice igra na Stadionu Maksimir. Stadion je dobio ime po obližnjem perivoju, a službeno je otvoren 5. svibnja 1912. godine.

Stadion u Maksimiru službeno je otvoren 05. svibnja 1912. godine. Tada je na zagrebačkom stadionu trenirao i igrao Građanski, a Dinamo je nastavio u ulozi domaćina 1948. godine. Stadion je u svojih više od sto godina bio nekoliko puta preuređivan. U jesen 1997. na istočnu i južnu tribinu postavljene su sjedalice, prigodom “face liftinga” 1998. godine srušena je stara sjeverna tribina, a na njezinom mjestu izgrađena je nova komfornija tribina, kapaciteta 10 965 mjesta.

Novi “sjever” tako od 1998. krasi i 15 000 kvadratnih metara 200 metara dugačke, ostakljene zgrade s poslovnim prostorima koja gleda na Maksimirsku cestu. Uz sjeverno, tijekom renoviranja srušeno je i “istočno stajanje”. Sve u skladu s propisima UEFA-e, prema kojima mjesta za gledatelje na stadionima moraju biti isključivo – sjedeća.

Često pohodimo Dinamove utakmice, pogotovo one igrane u europskim natjecanjima, o čemu svjedoče i brojne fotografije koje možete pronaći u sustavu Zbirka_LG.

Sve fotografije s Stadiona Maksimir možete pronaći OVDJE