Otvorenje izložbe “Magister Giotto – Kapela Scrovegni” u Galeriji AMZ

U Galeriji AMZ (Ulica Pavla Hatza 6) 07. studenog 2018. godine otvorit će se izložba “Magister Giotto – Kapela Scrovegni”. 

Izložba je posvećena jednom od ključnih protagonista talijanske povijesti umjetnosti Giottu di Bondoneu (1267 – 1337) i posjetiteljima donosi jedno od najvećih remek djela umjetnika Giotta, Kapelu Scrovegni u Padovi, koja je oslikana fresco tehnikom između 1303. i 1305.

Izložba u maniri najbolje talijanske filmografije prenosi iskustvo sadržaja putem glazbene drame koristeći najnaprednije tehnologije, kombinirajući sugestivne prikaze, originalnu glazbu džezista Paola Fresua te naraciju na hrvatskom jeziku za koju je glas dao glumac Ozren Grabarić, omogućujući posjetitelju vrhunsko kulturno-umjetničko putovanje i otkrivanje tajanstvenih značenja Giottovih djela. Putem multimedijalne izložbe posjetitelj uranja u doživljaj veličanstvenog ciklusa freski koje je stvorio veliki talijanski umjetnik Giotto s članovima svoje radionice između 1303. i 1305. godine u kapeli Scrovegni u Padovi. Uz hrvatski, izložba je dostupna i na talijanskom (glumac Luca Zingaretti) i na engleskom jeziku.

Kapela Scrovegni jedno je od najvećih remek djela zapadne umjetnosti. Njena priča počinje 6. veljače 1300. godine kada je Enrico Scrovegni, bogati bankar iz Padove, kupio područje na kojemu je nekada stajala antička rimska arena. Na tom mjestu dao je izgraditi raskošnu palaču s pripadajućom kapelom. Enrico je angažirao tada 35-godišnjeg Giotta, da ukrasi kapelu koja je trebala služiti kao privatni oratorij i grobni spomenik. Oslikavajući Kapelu, Giotto je trebao slijediti izuzetno kompleksan ikonografski i teološki program koji, uz majstora, otkriva prisutnost teologa izuzetne doktrinalne sofisticiranosti. U tadašnjoj atmosferi punoj očekivanja koja zrači iz prvog Jubileja u povijesti Katoličke crkve, odnosno Svete godine koju je proglasio papa Bonifacije VIII. u veljači 1300. godine, Kapela na svojim freskama donosi Božju pomirbu s čovječanstvom i ukazuje na put kojim čovjek mora kročiti kako bi se mogao nadati spasenju.

Izložbu predstavljaju Talijanski institut za kulturu i Arheološki muzej u Zagrebu, a možete ju pogledati do 15. siječnja 2019. godine.

Radno vrijeme Galerije AMZ je od ponedjeljka do petka od 12 do 18 sati, subotom od 12 do 15 sati. Cijena ulaznica za odrasle je 40 kuna, a za učenike/studente/umirovljenike 20 kuna.