Otvorenje izložbe “Kontemplacije” Jane Kuvalje u galeriji Živi Atelje DK

U srijedu 10. listopada u 19 sati u galeriji Živi Atelje DK otvara se izložba “Kontemplacije” koja predstavlja radove umjetnice Jane Kuvalje.

Autorica o radu
“Imaginarni, fingirani, pejzaži”

Slika ovdje ostaje u domeni apstraktnog, ona se poigrava s klasičnom koncepcijom slike, pokušava istražiti maksimum te kompozicije i do čega ona može dovesti ako se shvati otvoreno. Pogled na zadat problem je teleskopski, širok, oslobođen detalja koje ga čine pejzažem. Slika je dvodimenzionalna ploha označena površinama i linijama, sastoji se jedino iz boja, i tonova. Romantičarska ideja pejzaža se ovdje ne može pronaći. Priroda ovdje ne nadilazi čovjeka, jer prirode zapravo nema, cijela površina je izmišljena, plod ljudske mašte i ruke, u svojoj suštini- vještačka. 

Slika se bavi samo bazičnim, urođenim, prahistorijskim ljudskim osjećajem nemoći, strahom pred prostranstvom i prazninom, nepoznatim. Takve ikoničke predstave, koje leže negdje duboko u nama, i isplivaju ponekada i ponegdje, se ovdje pokušavaju uhvatiti, označiti i razumjeti. “

O umjetnici

Jana Kuvalja, rođena 1990. u Banjoj Luci. Završila osnovne akademske studije slikarstva 2011. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof Andjelke Bojović. Master akademske studije završila 2015. godine kod istog profesora. Član ULUS-a -Udruženja likovnih umjetnika Srbije od 2016. godine.

Izložbu možete pogledati do subote, 13. listopada (radnim danom od 18 do 20 sati, subotom od 12 do 15 sati) u Živom Ateljeu DK na adresi Ilica 110.