Otvorenje izložbe “Da bi zemlja rađala kruhom…” u Tehničkom muzeju

Tehnički muzej Nikola Tesla vas poziva na otvorenje izložbe “Da bi zemlja rađala kruhom…” koja će se otvoriti u srijedu, 26. rujna 2018. godine u 19 sati.

Izložba govori o oruđima za obradu zemlje, kako bi ona „rađala kruhom“. Očuvanim predmetima kulturno-tehničke baštine iz područja poljodjelstva, priča se priča o pojavi i razvoju obrade tla. To su oruđa za ručnu obradu tla i za sprežnu obradu tla tj. obradu ralom i plugom. Ona pripadaju fundusu Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Dio te građe inače je izložen u stalnom postavu, no ovom je prilikom stavljen u kontekst izložbene priče o razvoju oruđa za obradu tla, dok se dio građe čuva u depoima i prvi put se prikazuje javnosti.

Cjelina o strojnoj obradi tla predstavljena je predmetima koje brižno čuvaju članovi Oldtimer kluba Kurbla iz Garešnice.

Upravo je ideja za izložbu potaknuta inicijativom predsjednika OTK-a Kurbla Bore Golenka da se ove godine stari poljoprivredni traktori članova Kluba izlože u Zagrebu, u  Tehničkom muzeju Nikola Tesla, kao nastavak plodne i dugogodišnje suradnje Kluba i Muzeja. Među ostalim, Muzej je  2008. producirao katalog Izložbe starih poljoprivrednih traktora, Garešnica,  a od tada datira i ideja da se održi izložba u Zagrebu.

Muzej ima zbirku poljodjelstva no nema predmete za strojnu obradu tla pa je ovo izuzetna prilika da predstavi dobro očuvane starodobne traktore te stekne uvid u takvu građu i razmotri mogućnost njezina skupljanja u budućnosti.

Muzejska građa prikupljena je ponajprije kao donacija, a izlošci Kluba najbolje su što može ponuditi jedna mala, ali s obzirom na raspoloživa financijska sredstva, ambicije i zalaganje, zapravo velika udruga građana okupljenih u Oldtimer klubu Kurbla iz Garešnice.

Izložba će ostati otvorena do 26. listopada 2018. godine, a ulaz na izložbu je besplatan.