Osnivanje Etnografskog muzeja u gradu Zagrebu

Na današnji dan, 22. listopada 1919. godine, osnovan je Etnografski muzej u gradu Zagrebu. Etnografski muzej Zagreb je specijalistički etnografski muzej osnovan na poticaj Salamona Bergera, trgovca tekstilom i tvorničara, podrijetlom iz Slovačke, koji je Muzeju ostavio jednu od prvih i najvećih zbirki narodnih nošnji i tekstila.

Muzej danas posjeduje oko 80 tisuća predmeta, a obuhvaćena je uglavnom etnografska baština Hrvatske, predstavljena u dvije glavne teme: Narodne nošnje Hrvatske i odabrani predmeti narodne umjetnosti i rukotvorstva, te Osnovne grane gospodarstva i narodnog rukotvorstva.

Muzej se nalazi u nekadašnjoj zgradi izložbenog prostora Trgovačko-obrtničke komore. Ugrađena jednokatna zgrada izgrađena je 1902.-1903. godine prema projektu Vjekoslava Bastla (Hönigsberg i Deutsch). Alegorijske skulpture na pročelju rad su Rudolfa Valdeca, a Oton Iveković autor je oslika kupole nad središnjom dvoranom.

Zgrada, podignuta kao izložbeni prostor Trgovačko-obrtničke komore, prenamijenjena je u Etnografski muzej po njegovu osnutku 1919. godine, te je jedinstveni primjer izložbenog prostora secesijske epohe, inovativne u tipologiji i s naglašenom povijesno-umjetničkom vrijednošću.

Na samom vrhu zgrade nalaze se kupola i alegorijska skulptura Hrvatica koja štiti trgovinu i obrt.

Riječ je o impresivnoj kupoli u obliku zemljine polukugle i alegorijske skulpture kipara Rudolfa Valdeca.

Slične objave